Божков "преведе" приказката за рекета и обяви, че го е плащал в брой

Финалната част от инфографиката История на рекета, разпространена от Васил Божков.

© Фейсбук на Васил Божков

Финалната част от инфографиката „История на рекета“, разпространена от Васил Божков.

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков „преведе“ приказката за Али Баба в „История за рекета“ с истински герои и обяви, че го е плащал в брой на конкретни лица, но отново не показа директни доказателства.

Това стана с две нови публикации в социалните мрежи във вторник (2 юни) сутрин в обичайния вече час, в който той разпространява информацията си – 8 часа.

Едната от тях е с бележка „за тези, които не са разбрали приказката“ и представлява инфографика (вижте в края на текста), която описва накратко историята около промените в Закона за хазарта (от 2013-2014) и разговори, за които Божков твърди, че са с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Инфографиката е със заглавие „История на рекета“ и в нея той определя като такса „подпомагане“ 20-те процента от печалбата (на Национална лотария). Според Божков те са му поискани от Горанов срещу това да не отменят закона, по който моментните хазартни игри (билетите за търкане) плащат таксите си към бюджета.

Така обвиняемият бизнесмен твърди, че е плащал таксата. Той не посочва на кого.

В понеделник бизнесменът разказа същата история, но под формата на комикс. Това предизвика реакции и критики като несериозно – но посланието беше, че управляващите са му поискали част от печалбата от хазартните игри, за да плаща към бюджета по по-изгодния за него начин (в момента това е едно от разследванията срещу него – за спестени 700 млн. лева от такси). Към комикса в понеделник Божков беше написал, че всички прилики с лица и събития са „доказуеми“.

В новата публикацияпосочва същите лица – Борисов, Горанов, Стоянова – но вече със снимки и думите им са сложени в кавички. Не се разбира дали това е намек, че може да покаже, че наистина са казали точно това. Според твърденията му, таксата, наричана „подпомагане“ (вероятно заради думите на Борисов „ти после ще помагаш“), е плащана от 2015 година насам.

Във втора публикация Божков публикува снимки, показващи банкови извлечения, за които твърди, че са от неговите сметки.

„Февруари тази година Влади Горанов ми назначи данъчна ревизия. Тя ще установи, че след плащане на всички данъци съм теглил огромни суми в брой от личната си сметка. Всичките ми останали разходи са плащани по банков път. Тези пари не са налични в брой. Къде са?“ Това е текстът към снимките, с който бизнесменът явно намеква, че сумите по някакъв начин са свързани с таксата „подпомагане“.

От извлеченията си личат тегления през 2018 и 2019 година, като сумите варират от 200 хил. лева до почти 1.9 млн. лева. Последните са от ноември миналата година. Има седмици в този период, в които той тегли редовно по половин милион на каса. Само веднъж в документите се вижда основание, но то е заличено.

Новите публикации добавят детайли към предишните, но все още не доказват дали, на кого и как точно е плащано към управляващите, както твърди Божков.

В понеделник замесените от властта отказаха да коментират темата, но наблюдаващият прокурор Ангел Кънев заяви в интервю за БНТ, че ще проверят информацията в карикатурите.

Божков преведе приказката за рекета и обяви, че го е плащал в брой

© Фейсбук на Васил Божков

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.Коментар на новината чрез Facebook