Бившият шеф на Комисията по хазарта остава окончателно в ареста

Бившият шеф на Комисията по хазарта остава окончателно в ареста

© Анелия Николова

Апелативният специализиран съд остави окончателно в ареста бившия председател на Комисията по хазарта Огнемир Митев, съобщава Би Ти Ви. Той е обвинен, че е участвал в организирана престъпна група, ръководена от бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков.

Според съда Митев няма опасност да се укрие, но се налага задържане под стража, защото разследването е в начална фаза и не са разпитани всички обвиняеми. Според прокурор Тихомир Стоев Огнемир Митев е бил „инструмент“ на организираната престъпна група заради „длъжностното качество, което е имал като председател на агенцията“ и в което той помагал „за престъпните цели“ на групата.

„Според мен го е правил абсолютно съзнателно. Аргумент за това е и доста дългия период, в който се е случвало. То се е случвало през целия период, в който е оглавява държавната структура, през целия период е нарушавал систематично своите задължения“, обясни обвинителят.

„Мярката за неотклонение не може да произхожда от тежестта на обвинението, такава мярка е много тежка репресия, когато е срещу един нормален човек“, каза от своя страна адвокатът на Митев Володя Йотов.

Преди две седмици се разбра, че заради плащане на такси по по-ниски тарифи от частни хазартни оператори, т.е. от частните лотарии, не са събрани около 210 млн. лв.

Миналата седмица Специализираната прокуратура му повдигна задочно 7 обвинения – за това, че от 2014 г. до днес е ръководил организирана престъпна група, данъчни престъпления, изнудване, принуда, пране на пари и подкупи. Според едно от обвиненията той е ощетил държавата с 500 млн. лв. – поне толкова са несъбраните такси от хазарта според доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Тогава бе съобщено и че Божков е обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол и че е издадена европейска заповед за ареста му. В неделя главният прокурор Иван Гешев потвърди, че той е задържан в Обединените арабски емирства и предстои да бъде екстрадиран в България.

Обвиненията срещу Васил Божков четете тук
Как бе задържан бизнесменът – тук
Какво предвиждат промените в Закона за хазарта – тук
Колко лотарийни билета са били продадени и за отчетите на „Националната лотария“ за 2018 г. – тук
Какво се случва с колекцията от културно-исторически ценности на Божков – тук и тук
Кой е Васил Божков и как оцеля досега четете тукКоментар на новината чрез Facebook