COVID-19 не убива тези, които "и без това щяха да умрат"

COVID-19 не убива тези, които и без това щяха да умрат

© Associated Press

Коронавирусът не убива само хора, които и без това са имали тежки състояния и са щели да умрат скоро. Напротив – той вероятно е отнел десетина години живот на възрастни хора, които са можели да ги преживеят.

Това уточни Нийл Фъргюсън, епидемиолог в Имперския колеж в Лондон, чиито изчисления често са цитирани погрешно. Според тях две трети от починалите във Великобритания така или иначе са щели загинат. Той обаче уточнява пред „Икономист“, че това е горната граница на сметките му и че е трудно да се уточни колко зле е било състоянието на болните, преди да се заразят с вируса.

Проучване на екип от шотландски учени (Covid-19 – exploring a implications of long-term condition form and border of multimorbidity on years of life lost: a modelling study) обаче опитва да открие именно това. Според тях загубените години на средния покоен британец или италианец са 11. Учените са анализирали данните за 6801 италианци. 40% от мъжете са били над 80-годишни, 60% от жените – също. (Вирусът убива повече жени, вероятно защото имунната им система реагира различно.) 710 от тях имат специфични състояния, като високо кръвно налягане или рак. Изключени са жертвите под 50 години, които са 1%. Очакваната им продължилтелност на живота е изненадващо висока, показват данните – средният 80-годишен италианец ще доживее до 90 години и математиката показва, че заради коронавируса италианците са загубили 11.5 години от живота си, а италианките – 10.9.

Авторите на изследването са анализирали и данните на 850 хил. уелсци, за да изчислят колко е дълга продължителността на живота на човек на определена възраст и с определени състояния.

Изводите показват, че загиналите от COVID-19 са имали само малко по-сериозни болести от другите на тяхна възраст. Дори при взимането им предвид, загубените години живот остават много на брой – 11.1 за мъжете и 10.2 за жените. 20% от покойниците са били здрави хора в 50-те и 60-те си години, които са можели да живеят още средно 25 години.Коментар на новината чрез Facebook