"1000 кафенета", или да вдъхнеш нов живот на "забравената Франция"

1000 кафенета, или да вдъхнеш нов живот на забравената Франция

© Reuters

Тома Сюро и партньорката му Лиза Бюизин получили ключовете за изоставено кафене в село Конрие и били изправени пред задачата да вдъхнат нов живот на един малък ъгъл от „La France Oubliee“, или „Забравената Франция“, разказва „Ройтерс“.

Бившите собственици на „Шен Вер“, които продавали също така вестници и цигари, го затворили през декември 2018 г., оставяйки селото с 900 жители без централно място за срещи.

В малки градове и села във френската провинция празни имоти и витрини говорят за бавното западане на местния бизнес.

Сюро и Бюизин били избрани от компанията SOS, която се занимава със социални проекти и си е поставила за цел да отвори отново 100 кафенета тази година, намиращи се в изпитващи затруднения села.

Тома Сюро и Лиза Бюизин с дъщеря им

© Reuters

Тома Сюро и Лиза Бюизин с дъщеря им

„Ние няма просто да управляваме едно кафене“, казва Бюизин , заобиколен от кутии в къщата, която местният кмет им дал безплатно за шест месеца, докато се опитват да съживят кафенето – някога социалният център на селото.

„Ще отворим пощенска станция, малък магазин, ще има игрална зала с билярд и дартс. Ще бъдем домакини на тематични празненства и в неделите ще печем пиле за ходещите на църква“, добавя тя.

Много села се борят да запазят местния бизнес във времето на електронната търговия и моловете.

Влошаването на местните услуги и усещането за изоставеност в селата като Конрие в западния регион Пеи дьо Лоар подхраниха за гнева, който предизвика бунта на „жълтите жилетки“ срещу президента Еманюел Макрон.

1000 кафенета, или да вдъхнеш нов живот на забравената Франция

© Reuters

Тези антиправителствени протести продължиха месеци наред и хвърлиха светлина върху степента, в която много французи, живеещи извън големите градове, чувстват, че общностите им биват игнорирани от Париж.

„Отчаяно се нуждаем от жизнерадостно място за срещи“, коментира кметът на Конрие Ерве Тисон. „В бара преди виждах приятел, когото вече не виждам“.

Проектът, наречен „1000 кафенета“ е получил молби от 550 села, които искат помощ за съживяването на местното им кафене, и кандидатури от около 1500 души, желаещи да ги управляват.

Сюро и Бюизин не са плащали нищо за помещението и, освен наема, кметството ще финансира ремонт на стойност 10 000 евро. Те се надяват да отворят кафенето през март, за радост на местните жители.

„В малки села като нашето, се нуждаем от дейности“, казват двойката пенсионери Мари-Пол и Клод.Коментар на новината чрез Facebook