Южна Корея и Япония разхлабват мерките, Иран отваря джамиите

Южна Корея и Япония разхлабват мерките, Иран отваря джамиите

© Associated Press

Южна Корея ще разхлаби допълнително мерките за социално дистанциране, считано от 6 май, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това ще позволи поетапно отваряне на бизнеса, тъй като страната до голяма степен успя да постави разпространението на коронавируса под контрол, обяви днес министър-председателят Чун Се-кьон.

Правителството ще позволи на бизнеса да поднови работата на обекти, които до момента оставаха затворени и ще разреши също събиранията и масовите прояви да се осъществяват, като се предполага, че ще съблюдават указанията за дезинфекция, посочи Чун на предавано по телевизията съвещание на високопоставени правителствени представители.

Япония ще облекчи някои от настоящите ограничения, свързани с коронавируса, върху икономическата активност. Ще бъде позволено парковете и музеите отново да отворят, като се изисква спазването на съответни превантивни мерки, съобщи днес министърът на икономиката Ясутоши Нишимура. Съобщението беше направено ден преди правителството да удължи срока на извънредното положение.

До момента японците, заразени с новия коронавирус са 15 589, а починалите – 530. Паркове, музеи, художествени галерии и библиотеки ще могат отново да отворят, дори и в 13-те префектури, където разпространението на заразата е най-голямо, ако предприемат стъпки за дезинфекция на помещенията и гарантират, че посетителите ще спазват дистанция, посочи министър Нишимура.

Срокът на наложеното от правителството в Токио извънредно положение изтича в сряда – последният ден на едноседмичните национални празници. Правителството се готви да удължи извънредното положение с още един месец. В условията на извънредно положение японският кабинет поиска от гражданите да си стоят у дома, да избягват ненужно излизане и да се въздържат от посещение на места, където има много хора.

Междувременно иранските джамии, които бяха затворени от средата на март като част от мерките за борба с новия коронавирус, ще отворят врати от утре в 30 процента от окръзите на страната, обяви днес президентът на Иран Хасан Рохани. „Решихме да отворим още от утре джамиите в 132 окръга, в които рискът от COVID-19 е малък и да подновим петъчната молитва при спазване на санитарните протоколи“, каза Рохани по време на заседание на Националния комитет за борба срещу пандемията, излъчвано пряко по държавната телевизия.
В Иран има общо 434 окръга.

В Иран заразата се забавя според официалните данни, но общият брой потвърдени случаи е 97 424 по информация от тази сутрин. Починалите са 6203 – броят им се увеличи с 47 души за денонощие.Коментар на новината чрез Facebook