Швеция ще разследва действията на властите за пандемията

Швеция ще разследва действията на властите за пандемията

© Reuters

Швеция, която преди няколко седмици бе давана за пример как трябва да се подходи към пандемията, ще разследва как са действали властите и защо се стигна до смъртта на над 4 хиляди души, половината от тях – в домове за възрастни хора.

Смъртността на глава от населението в страната е в пъти по-висока от тази в другите скандинавски държави, където бяха въведени далеч по-строги ограничения.

В интервю, пбликувано в понеделник, премиерът Стефан Льовен казва, че разследваща комисия ще бъде назначена преди настъпването на лятото. Досега той заявяваше, че това може да стане, след като приключи кризата. Но натискът над него и социалдемократическата му партия расте, включително от коалиционните му партньори Зелените и две дясноцентристки партии.

„Нужен е цялостен подход, за да видим как се действаше на национално, регионално и местно ниво“, допълва Льовен в интервюто за вестник Aftonbladet.

Първоначално Стокхолм отказа да затвори ресторанти, училища и фирми, разчитайки населението доброволно да спазва хигиена и дистанция. Но през май Швеция на няколко пъти бе с най-много смъртни случаи от COVID-19, съотнесени към броя на населението.

Тестовете останаха не само далеч под нивата на съседните страни, но и достигнаха едва една трета от целите от 100 хиляди теста на седмица, които бе поставило правителството.Коментар на новината чрез Facebook