Швейцария разследва измамата с участие на българка, довела до фалит Мозамбик

Швейцария разследва измамата с участие на българка, довела до фалит Мозамбик

© Arnd Wiegmann, Reuters

Швейцарската прокуратура започна разследване на корупционната схема със заеми за 2 млрд. долара за държавни компании, довела до фалита на Мозамбик. Това съобщи „Ройтерс“, като се позова на кабинета на швейцарския главен прокурор.

В скандала има и българско участие. Детелина Събева, бивша служителка на швейцарската банка „Креди Сюис“, се призна за виновна по обвинение за прне на пари, след като миналата година американската прокуратура подвидга обвинения на нея и още двама банкери заради участие в схемата. Не беше известно обаче европейски съдебни власти да работят по случая с изключение на тези в Лондон.

В съобщението на прокуратурата – потвърждение на публикация на швейцарския „Нойе цюрхер цайтунг“ – се казва, че наказателното производство е започнало през февруари 2020 г. по подозрение за пране на пари. Засега обаче то се води срещу „неизвестни извършители“. Работата на прокуратурата започнала след сигнали за подозрителна активност от службата за пране на пари на страната. През 2018 г. било получено и искане за правна помощ от Мозамбик.

Швейцарската „Креди сюис“ бе една от банките, помогнали Мозамбик да получи заеми с държавни гаранции между 2013 и 2016 г. за отбраната си, търговския си флот и рибарството си. Впоследствие изчезнаха стотици милиони долари, а според обвинението в САЩ Събева, бивш министър в Мозамбик и ливанец от фирма в Абу Даби са отклонили поне 200 млн. долара за подкупи и лично облагодетелстване.

През 2016 г. южноафриканската държава – една от най-задлъжнелите страни в света – призна, че е гарантирала заеми. Това накара чуждестранни донори да прекратят подкрепата си за Мозамбик. В резултат, както и заради скандала с измамите националната валута се срина и страната изпадна в неплатежоспособност, като спря да обслужва държавния си дълг.

Разследвания и съдебни дела на три континента (във Великобритания, САЩ и Южна Африка) заради случая в момента има срещу самата „Креди сюис“, срещу трима бивши банкери, двама посредници и трима представители на мозамбикските власти.

Повече за измамата и българското участие в нея четете тук.Коментар на новината чрез Facebook