Чехия изгони руски дипломати, "измислили" опита за отравяне на кмета на Прага

Кметът Зденек Хржиб бе сред хората, споменавани като мишени на заговора за отравяне с рицин.

© Associated Press

Кметът Зденек Хржиб бе сред хората, споменавани като мишени на заговора за отравяне с рицин.

Чехия обяви двама служители на руското посолство за „персона нон грата“, обяви премиерът Андрей Бабиш, цитиран от „Радио Свобода“.

Бабиш обяви, че решението е свързано с неотдавнашния скандал със заплахи за чешки политици, но и с противоборство между дипломатически персонал в мисията, разпалил скандал с Русия преди месец. Не се уточняват имената на изгонените дипломати, но Русия обеща да отговори „реципрочно“.

Руското посолство в Прага изрази разочарование и нарече стъпката „враждебна“ и базирана на „недоказани обвинения в медиите“.

В началото на април изданието Respect написа, че в Чехия е влязъл руснак с дипломатически паспорт, а според версия на спецслужбите е възможно да е пристигнал за отравянето на трима полицити, сред тях кмета на Прага. И тримата бяха поставени под полицейска охрана, след като се разгоря скандалът.

Според Бабиш цялата история произтича от проблеми в сомото посолство и един от дипломатите е изпращал „измислена информация“ на контраразузнаването в страната за планирата атака срещу чешки политици.Коментар на новината чрез Facebook