Хиляди испанци са изчезнали от пенсионната система

Хиляди испанци са изчезнали от пенсионната система

© Associated Press

Около 30 хил. повече пенсионери са отпаднали от държавната система на Испания през първите четири месеца на тази година в сравнение с предходната, след като коронавирусът удари страната. Това съобщи днес испанското министерство на труда, цитирано от „Ройтерс“.

От януари до април включително общо 205 638 пенсионери са изчезнали от държавните регистри, сочат министерските данни. Ведомството отдава по-високия брой отчасти на коронавирусната епидемия. „Трябва да вземем предвид това как пандемията от COVID-19 се отрази на смъртността сред цялото население и преди всичко при по-възрастните“, отбелязва министерството.

Общият е брой е с 30 хил. души повече спрямо същите четири месеца на 2019 година и с 25 хил. повече спрямо средното равнище за периода между 2015 и 2019 година според оценката. Испания е една от най-тежко засегнатите страни в Европа с близо 30 хил. регистрирани смъртни случая заради коронавируса. По данни на властите над 80 на сто от жертвите на болестта са на възраст от 70 години нагоре.

Държавната пенсионна статистика включва пенсионирани, както и овдовели и сираци. По принцип около 90 на сто от отпадащите от системата са пенсионирани или овдовели хора, които са починали, уточнява „Ройтерс“. В същото време по-малко пенсионери са се вписали в системата през този период. Според министерството това се дължи на карантираната, заради която бяха затворени всички служби в страната. /БТАКоментар на новината чрез Facebook