Хакери от Иран и Китай са атакували щабовете на Тръмп и Байдън

Хакери от Иран и Китай са атакували щабовете на Тръмп и Байдън

© Associated Press

Държавно спонсорирани хакери са извъришили атаки срещу кампаниите на президента Доналд Тръмп и основния му противник на изборите през ноември Джо Байдън, съобщи „Ройтерс“.

Хакери от Китай са действал срещу служители на щаба на Байдън, а според същия служител от Иран са дошли атаки срещу имейли, използвани от кампанията на Тръмп.

Съобщението дойде от ръководителя на групата на „Гугъл“ за анализи на заплахи Шейн Хънтли. Според съобщението няма индикации, че атаките са били успешни.

„Гугъл“ не коментира повече. Споменаването поименно на целите на атаката обаче, нетипично за компанията, показва колко чувствителна е темата за дигиталния шпионаж в САЩ.

Миналата година „Майкрософт“ обяви, че група, известна с с псевдонима Charming Kitten, е опитала да проникне в мейли на кампания, която според източници на „Ройтерс“ е на Тръмп. Тази година пък бе съобщено за руски хакери, опитали атака срещу компании, свързани с украинската фирма „Бурисма“, в чийто борд бе синът на Байдън, Хънтър.Коментар на новината чрез Facebook