Франция призова французите да почиват в страната

Франция призова французите да почиват в страната

© Reuters

Премиерът Едуар Филип насърчи французите да прекарат летните си ваканции в страната и ги увери, че „заинтересуваните лица и институции в туризма и хотелиерството са готови да ги обезщетят изцяло, ако епидемията им попречи да идат на почивка“.

В същото време зам.-министърът на европейските работи Амели дьо Моншалян препоръча да се избягват пътуванията до други европейски държави. Това ще бъде възможно след два-три месеца, смята тя.

На 14 май премиерът обяви мерки в размер на 18 млрд. евро в помощ на туристическия сектор, на който се дължи 8% от БВП на страната. 95% от хотелите са затворени сега и приоритет на кабинета е да избегне фалити и загуба на работни места. Той ще възстанови на компаниите 70% от заплатите на работниците, пуснати в отпуск. Тази мярка ще важи поне до края на септември, макар че се планира орязване на помощта за други сектори.

Страната ще иска от пристигащи от Великобритания и Испания пътници да се подлагат на 14-дневна карантина в отговор на подобни изисквания на тези две страни за овладяване на пандемията от новия коронавирус, предаде ДПА. Заповедта важи и за пътници от други европейски страни, чиито власти са въвели едностранна 14-дневна карантина, заяви френското вътрешно министерство.

Изискването важи за пристигащи със самолетни полети от Испания от понеделник. За пристигащи от Великобритания френската карантина ще влезе в сила от датата, когато влиза в сила и обявената от британското правителство.Коментар на новината чрез Facebook