Франция: Нищо не налага връщането на Русия в Г-7

Президентите на Русия и Франция, Владимир Путин и Еманюел Макрон

© Associated Press

Президентите на Русия и Франция, Владимир Путин и Еманюел Макрон

Франция обяви, че не вижда промяна в ситуацията в Русия, която да налага повторното присъединяване на страната към клуба на индустриализираните държави и повторното му превръщане в Г-8, предаде „Ройтерс“, като цитира представител на Елисейския дворец.

„Русия бе изключена от Г-7 по конкретни причини. Днес не мислим, че ситуацията се е променила,“ казва представителят, на когото се позовава агенцията. „Но трябва да намерим начини за диалог с Русия.“

Франция е поредната държава от групата на седемте (САЩ, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Япония и Германия), която коментира идеята на американския президент Доналд Тръмп Русия поне да бъде поканена на следващата среща на Г-7 с домакин САЩ.

Няколко дни след като Тръмп отправи предложението за включване в предстоящата среща (отложена от него заради коронавируса) на Русия, Индия, Южна Корея, Австралия и други, той повтори, че е проява на „здрав разум“ да се покани руският държавен глава Владимир Путин за присъединяване към Г-7. Много по-лесно ще се решават въпроси от общ интерес, смята той.

Против идеята обаче се обявиха и Великобритания, Канада и ЕС. Русия бе изгонена от тогавашния Г-8 след анексията на Крим през 2014 г.Коментар на новината чрез Facebook