Удари срещу училища и болници в Сирия

Руините на болница в Ариха, провинция Идлиб, 30 януари 2020 г.

© Associated Press

Руините на болница в Ариха, провинция Идлиб, 30 януари 2020 г.

Никога няма да узнаем цялата истина за зверствата, извършени във войната в Сирия. Но сега „Амнести“ представи доклад, в който очевидци разказват за жестокостите, извършени от войските на Асад и руските им съюзници, пише „Дойче веле“.

Сирийските правителствени войски и техните руски съюзници целенасочено са извършвали военни удари срещу болници и училища в Сирия, твърди в свой доклад правозащитната организация „Амнести интернешънъл“. В месеците от май 2019 до февруари 2020 руските и сирийските войски са провели най-малко 18 такива нападения в северозападната част на страната, където все още се води гражданска война.

Докладът, който е дълъг 40 страници, черпи информацията си от интервюта с над 70 очевидци, сред които лекари, бежанци, учители, представители на хуманитарни организации, сътрудници на ООН. По поръчение на „Амнести“ експерти са анализирали освен това информация от снимков и видеоматериал, сателитни данни, електронни информационни потоци и сведения от наблюдението на самолетни полети. Правозащитниците са отправили съответните запитвания и към представителите на Русия и Сирия в ООН, но не са получили никакъв отговор на своите обвинения.

„Амнести“ твърди, че сред извършените най-малко 18 нападения срещу болници и училища сирийската армия поне два пъти е използвала международно забранените касетъчни бомби. В доклада се съобщава освен това за въздушни нападения, извършени от сирийската и от руската авиация. Според „Амнести“ налице са „сериозни нарушения на международното хуманитарно право“. Към дългия списък се добавят още престъпления срещу човечността и военни престъпления. Правозащитниците твърдят, че тези престъпления са част от „типичната методика“ на президента Асад и неговото правителство, утвърдила се през над деветте години гражданска война.

От Сирия многократно се съобщава, че въздушните удари, нанасяни от руската и сирийската авиация, разрушават болници и други важни инфраструктурни обекти. Както е известно, Русия е ключовият военен съюзник на сирийското правителство в гражданската война. През 2015 г. Русия започна нападенията си срещу териториите, контролирани от бунтовниците – предимно ислямисти. Тъкмо с руска помощ сирийското правителство успя да си възвърне контрола над важни региони.

„Чувствах се толкова безпомощен“, разказва пред „Амнести“ лекар, който в края на януари е оцелял по време на въздушна атака срещу болница в провинция Идлиб. Той съобщава, че при това нападение били убити 11 цивилни граждани, включително и негов колега медик. „Моят колега и приятел береше душа, отвън пищяха жени и деца, всички бяхме парализирани“, разказва лекарят и добавя, че служителите на гражданската отбрана в продължение на дни разчиствали развалините на жилищните сгради около болницата, за да извадят труповете.

Пред правозащитниците учителка от Идлиб разказва как в края на февруари била ранена от касетъчна бомба. И как пред очите ѝ бил убит неин ученик. „Толкова добре познавам звука на касетъчните бомби. Чуваш поредица от малки експлозии. Сякаш вали дъжд, само дето от небето падат не капки, а гранатни осколки.“

В сирийската война, започнала преди повече от девет години, са загинали вече над 380 хил. души.Коментар на новината чрез Facebook