Турция отчете над 10 хил. случая на COVID-19 за по-малко от 3 седмици

Турция отчете над 10 хил. случая на COVID-19 за по-малко от 3 седмици

© Associated Press

За малко под 3 седмици заразените с коронавируса, известен като COVID-19, в Турция достигна 10 827 души, 168 са жертвите. Това е с 1610 случая повече, на базата на 11 535 теста, и 37 жертви за ден. Това каза турският здравен министър Фахретин Коджа.

Откакто първият случай бе регистриран в средата на март, Турция е сред страните с най-бърз до момента скок от момента, в който болните се броят на пръсти, до над 10 хил. души.

В 18 големи турски града има карантина в отделни квартали, така е и в 28 града из страната. Вече спряха вътрешните полети и междуградските жп превози, има някои ограничения на икономическата дейност (затворени са търговски центрове), а жителите са призовани да останат вкъщи. Републиканската народна партия (РНП), основната опозиционна сила, поиска спешно да бъде въведена забрана за излизане.

Засега все още не е вероятно Анкара да приеме такава възможност заради сътресенията, до които тя би довела след крехкото икономическо възстановяване от последната година. Ситуацията през 2019 г., когато стандартът на живот на мнозина спадна, доведоха и до безпрецедентната загуба на кандидата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на кметските избори в Истанбул. Сега Турция опитва да тушира евентуалните последици с икономически мерки.

Каквито и други решения да се вземат, голямото притеснение на здравни експерти в страната е, че реакцията на властите може да е закъсняла и да се повтори италианският сценарий. Турция дълго време повтаряше, че не е регистриран нито един случай на коронавируса, въпреки че страната е важен транспортен възел заради компании като „Търкиш еърлайнс“, летяща до стотици градове на всички континенти.

След като обаче бе обявен първият случай и при следващите няколко управляващите бързаха да обяснят, че имало връзка между заразените и веригата може да се проследи, новите болни започнаха да нарастват с десетки, а бързо – и със стотици.

В. „Дувар“ и електронното издание „Ахвал“ писаха преди няколко дни, че турски лекари са арестувани след твърдения за „хиляди заразени“ в Турция по-рано този месец. Лекарите, арестувани и обвинени в разпространение на фалшива информация (видео с нея се появи в социалните мрежи), се отметнаха от думите си в средата на месеца, че завръщанията от поклениния в Саудитска Арабия вероятно са станали източник на зараза. Към момента на видеото обаче турските власти бяха обявили едва 200 случая, пише „Ахвал“. Днес официалният брой е по-близък до думите на лекарите, но друга част от изявлението не е потвърдена – че заразените и починалите вече са повече от Италия.Коментар на новината чрез Facebook