Тръмп уволни втори ключов свидетел в разследването за импийчмънт срещу него

Тръмп уволни втори ключов свидетел в разследването за импийчмънт срещу него

© Reuters

Постоянният представител на САЩ в ЕС, който даде показания срещу Доналд Тръмп в разследването за импийчмънт на президента, съобщи, че Тръмп го отстранява от поста, предаде Ройтерс, като се позова на американски медии.

„Бях информиран, че президентът възнамерява да ме отзове незабавно като посланик на Съединените щати в Европейския съюз“, заяви Гордън Сандланд, цитиран от „Ню Йорк таймс“, „Вашингтон пост“, Си Ен Ен и др.

По-рано вчера подполковник Алекс Виндман, друг ключов свидетел в разследването срещу президента, беше уволнен от позицията на съветник по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност и изведен под охрана от Белия дом. Едновременно с него неговият брат-близнак, подполковник Евгени Виндман, също бе отстранен от длъжността си в Съвета за национална сигурност, макар че не е свидетелствал срещу Тръмп.

Адвокатът на Александър Виндман заяви, че Евгени е бил уволнен „внезапно и без обяснения, въпреки две десетилетия лоялна служба на страната“.

Във вторник сенатът на Съединените щати гласува в полза на президента Доналд Тръмп и по двете обвинения от разследването за импийчмънт – злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. Очакваната развръзка следва двуседмичен процес в Сената, завършил без две трети мнозинство, необходимо за отстраняването му.

Гласуването превърна Тръмп в третия президент на САЩ, оправдан в процес за импийчмънт, след Андрю Джаксън и Бил Клинтън. До процедурата се стигна след скандал, свързан със спирането на помощи за Украйна миналата година. Според демократите и множество експерти Тръмп е използвал властта си, за да окаже натиск върху чужда държава в своя полза, като е поискал от Украйна да разследва Джо Байдън, евентуалния му противник на президентските избори тази година.Коментар на новината чрез Facebook