Тръмп се похвали с икономиката в речта си "За състоянието на съюза"

Тръмп се похвали с икономиката в речта си За състоянието на съюза

© Jonathan Ernst, REUTERS

Президентът Доналд Тръмп приветства „великото завръщане на Америка“ в речта си „За състоянието на съюза“, която демонстрира и тежкото разделение на политическия връх на страната.

Речта на Тръмп продължи час и осемнадесет минути и бе предимно позитивна. Акцентът му върху икономиката вероятно означава, че това ще бъде основната тема в кампанията му за втори мандат. Той заяви в началото на речта си – най-гледаната част от нея – че това се дължи на дерегулацията, данъчните облекчения и новите търговски споразумения.

Той обаче атакува предложенията на демократите за забрана на частните здравни застраховки с думите, че „никога няма да позволи на социализма да унищожи американското здравеопазване“.

Той отказа да стисне ръката на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, а тя пропусна традиционната фраза, че е „чест“ да посрещне президента, и разкъса копие от речта му, след като той приключи да говори. Днес се очаква Сенатът да оправдае Тръмп в процеса за импийчмънт, а той изобщо не спомена тази дума в речта си.

Пелоси е една от най-яростните критици на президента, тя беше и човекът, който започна формално процеса по отстраняване. Тръмп често я нарича „лудата Нанси“. Двамата се видяха очи в очи за пръв път от бурна среща преди четири месеца. По-късно Пелоси коментира, че скъсването на речта е било „възпитан жест“, като се има предвид какво друго е могла да направи.

По традиция президентът кани няколко специални гости – сред които лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, ветерани и брата на мъж, убит от нелегален имигрант. Той бе поканил съпругата на военнослужещ в Афганистан и я изненада, довеждайки съпруга ѝ в залата.

Тръмп награди с Президентския медал на свободата консервативния радиоводещ Ръш Лимбо, който по-рано тази седмица съобщи, че е болен от рак на белите дробове. А докато президентът защитаваше правото на носене на оръжие, протестиращ бе изведен от залата. Това бе Фред Гутенберг, бащата на ученик, убит при масовата стрелба в Паркланд, Флорида, през февруари 2018 г. Той бе гост на Пелоси.Коментар на новината чрез Facebook