Тръмп отложи предизборен митинг "от уважение" към чернокожите

Митинг на движението Животът на чернокожите има значение в Сиатъл.

© Reuters

Митинг на движението „Животът на чернокожите има значение“ в Сиатъл.

Първият митинг на американския президент Доналд Тръмп след началото на пандемията се отлага след възмущение, че ще съвпадне с важна дата в историята на афроамериканците, предаде Би Би Си.

Тръмп подновява предизборните дейности, въпреки че САЩ продължават да регистрират стотици (понякога над 1000) починали сред заразените с коронавирус на ден, а новите случаи обичайно са над 10 хил. Вчера водещият епидемиолог Антъни Фаучи предупреди, че в подновените събирания има опасност от разпространение на коронавируса и се създават „рискове“, затова участниците трябва да са с маски.

Президентът обаче реагира на друг призив – той се отказа митингът му в Тълса, Оклахома, да е на 19 юни. Датата е известна като Juneteenth и не е национален празник на САЩ, но тогава Тексас става последният щат след края на Гражданската война, който прочита прокламацията за освобождаване на робите афроамериканци.

Спорен в дни на протестите след смъртта на чернокожия Джордж Флойд, задържан от полицията и на глобални демонстрации срещу расизма стана и изборът на мястото. В Тълса е един от най-кървавите епизоди на насилие срещу афроамериканци. През 1921 г. близо 300 души умира след погром на тълпа бели американци в квартал с население предимно от заможни чернокожи.

Тръмп, полагащ много усилия да отправи силни послания към предимно бялата си база, обаче първоначално защити решението за датата. Пред телевизия „Фокс нюз“ призова жителите да мислят за митинга като а „празненство“. Това му навлече критики от демократите – сенатор Камала Харис каза, че „това не е просто намигване към белите привържениците на превъзходството на бялата раса, той им организира празненство за „добре дошли“.“

Митингът в Тълса ще се състои в момент, когато одобрението за Тръмп спада покрай протестите след смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис и реакцията му на ставащото. Събитието, подновяващо предизборните срещи на Тръмп след паузата от 2 март насам, ще е в зала с капацитет до 19 хил. души, затова хората, които си купуват билети онлайн, трябва да потвърдят, че „доброволно приемат всички рискове, свързани с COVID-19“ и няма да търсят отговорност от кампанията.

Поддръжници на Тръмп смятат, че критиките срещу митинга му биха били странни на фона на масовите антирасистки демонстрации, състояли се въпреки заплахата от коронавируса.Коментар на новината чрез Facebook