Тръмп и Путин се разбраха да преговарят за петрола

Тръмп и Путин се разбраха да преговарят за петрола

© Reuters

Президентите на САЩ и Русия са се разбрали в телефонен разговор днес за среща на министрите на енергетиката на двете страни, на която да бъде обсъдено положението на световния пазар за петрол, съобщи Кремъл.

Джъд Дийри, говорител на Белия дом, използва по-обща формулировка – че Доналд Тръмп и Владимир Путин са се съгласили, че е важно да се стабилизират глобалните енергийни пазари, но не спомена за министерски контакти.

Малко преди днешния разговор Тръмп каза, че Саудитска Арабия и Русия са „полудели“ в ценовата си война и че „никога не съм мислил, че ще говоря за евентуална нужда от повишаване цената на петрола, но това е така“. „Цената сега е толкова ниска, че се боярат като полудели за това къде и колк обарела да прокарат“, допълни президентът в интервю за Fox News.

Споразумението ОПЕК+ за контролиране на обемите петрол, изкарвани на пазара, изтича утре в полунощ.

„Бяха разменени мнения за настоящото състоние на глобалните петролни пазари. Постигнато бе съгласие за руско-американски консултации по този въпрос чрез министрите на енергетиката“, се казва в съобщението от Москва. Но и Кремъл не посочва какво точно ще обсъждат министрите. В петък високопоставен руски представител говори за готовност за нова сделка ОПЕК+, но с участието на още държави, както и че за руснаците е много важно да се нормализира диалогът с Вашингтон.

Ценовата война в комбинация с икономическия удар от пандемията от коронавируса заплаши с фалити компании в САЩ, които станаха №1 по добив в света. „Не искаме мъртва индустрия, пометена от събитията. Лошо е за тях, лошо е за всички“, каза още Тръмп в интервюто. „Това е бора между Саидутска Арабия и Русия за това кой колко бапера ще изкара на пазара. И двете страни полудяха, и двете откачиха.“

В понеделник на борсите продължи бързото обезценяване на петрола на фона на траспортни блокади и авиационен бизнес на ръба на оцеляването. Фючърсите за американски петрол паднаха под 20 долара за барел, а тези за северноевропейския „Брент“ – до 18-годишно дъно. Но анализатори казват, че на реалния пазар в САЩ има толкова натрупано количество петрол, че сделки стават и по 5-10 долара.Коментар на новината чрез Facebook