Тръмп изтегля САЩ от още един договор за контрол на въоръжаването заради Русия

Тръмп изтегля САЩ от още един договор за контрол на въоръжаването заради Русия

© Николай Николов

Администрацията на Тръмп е уведомила международните партньори за намерението си да изтегли САЩ от договора „Открито небе“, съобщиха „Асошиейтед прес“ и „Франс прес“.

Този договор позволява на над 30 страни да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти чрез следенето на движения на военни части и на мерки за ограничаване на въоръженията.

САЩ заявиха, че официално ще уведомят Русия утре, а формалното изтегляне ще е след шест месеца.

Администрацията на САЩ иска да денонсира договора, защото според нея Русия го нарушава, а и защото събраните кадри от тези полети могат да се получат по-бързо и евтино от американски военни или търговски сателити. За „Ройтерс“ американски представител казва, че властите са установили „пределно ясно, че вече не е в интерес на САЩ да е страна“ по договора.

Договорът „Открито небе“ е подписан в Хелзинки през 1992 г. и влиза в сила от 2002 година. Подписан е от 35 страни, сред които България.

Русия не е била официално уведомена от САЩ, че те се оттеглят от договора „Открито небе“, заяви руският заместник-външен министър Александър Грушко, цитиран от ТАСС. „Не ми е известно да сме получавали някакво официално уведомление“, каза той. Излизането на САЩ от този договор ще навреди на системата на военна сигурност в Европа, заяви Грушко.

Администрацията на президента Доналд Тръмп вече изтегли САЩ от ключов договор за контрол на ядреното въоръжаване, а това доведе до разпада му, тъй като го напусна и Русия.Коментар на новината чрез Facebook