Тръмп е поканил в САЩ лидерите на Сърбия и Косово да преговарят

Тръмп е поканил в САЩ лидерите на Сърбия и Косово да преговарят

© Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поканил лидерите на Сърбия и Косово на преговори във Вашингтон след по-малко от две седмици. Александър Вучич и Авдула Хоти може да се срещнат в Белия дом на 27 юни.

Това съобщи „Уолстрийт джърнъл“, като изданието твърди, че в Белград са потвърдили получаването на поканата, а премиерът на Косово е казал, че е готов на преговори под патронажа на САЩ. Така Тръмп, който е под натиск у дома заради пандемията и вълната от антирасистки протести, ще се опита да постигне някакъв забелегим резултат на международната арена месеци преди президентските избори през ноември, казват официални източници.

Преговорите посредничеството на ЕС спряха през 2018 г., когато Прищина въведе 100% мито над вноса от Сърбия – мярка, която е отменена едва на 6 юни 2020 г. Среща във Вашингтон би била силна подкрепа и за партията на Вучич точно преди парламентарните избори в Сърбия на 21 юни.

След публикацията новината бе потвърдена от Ричард Гренел, специален пратеник на Тръмп за Балканите. „Ако някоя от страните е недоволна от преговорите на 27 юни, ще се върнат към статуквото, след като напуснат Вашингтон“, написа той в „Туитър“. Гренел е временно изпълняващ длъжността директор на Националното разузнаване на САЩ.

Хоти положи клетва на 3 юни като премиер на обявилото независимост през 2008 г. Косово. Страната е призната от повечето страни от ЕС и над 100 държави от ООН, но не и от Русия, Китай, Испания, Израел и др.

В края на миналата година при изостране на отношенията между Белград и Прищина президентът Вучич каза в парламента, че трябва да се признае очевидното – че Сърбия е изгубила контрола над Косово повече от 20 години след бомбардировките.

В интервю за „Ройтерс“ миналата седмица Вучич каза, че е готов да преговаря с Прищина „без график“ и „с добра воля“, но че взаимното признаване не е на дневен ред. „Готови сме за разговори, но без да носим бяло знаме. Диалогът е добре дошъл, стига да е диалог, за да се види на него какво е възможно и по кое можем да постигем компромис. Мислим, че това е в интерес на албанците и международната общност – да говорим за свободно движение на капитали, хора и услуги.“Коментар на новината чрез Facebook