Тестове, тестове, тестове: как Исландия овладя коронавируса

Маргрет Гудьонсдотир

© Associated Press

Маргрет Гудьонсдотир

Зимните бури откъснаха северното селище Хвамстанги от останалата част на Исландия. А пролетта донесе коронавируса, изолирайки жителите на селището един от друг. Сега, с приближаването на лятото, те се надяват, че животът някак ще се нормализира.

Прогимназиите, фризьорските салони, зъболекарите и други бизнеси в Исландия отвориха в понеделник след 6-седмична карантина и след като тази страна в северния Атлантик успя да овладее епидемията си от коронавируса.

Исландия е потвърдила 1799 случая на заразени с вируса, но починалите са само 10. Броят на новозаразените всеки ден, достигнал до 106 в пика на заразата, спадна до едноцифрени числа, а в някои дни и до нула.

„Не очаквах възстановяването да дойде толкова бързо“, каза главният епидемиолог на Исландия Торолфур Гуднасон.

Успехът на Исландия отчасти се дължи на малкото й население – само 360 000 души. Но отразява и решителните действия на властите, които използваха политика на щателно и целенасочено тестване и на проследяване с цел откриване и изолиране на заразените, дори когато нямат симптоми.

Това помогна на Исландия да преживее пандемията, без да прибягва до почти тотално социално и икономическо „затваряне“, каквото бе наложено в много други европейски страни. Заразените и техните контактни лица бяха карантинирани, но останалата част от населението не бе принудена да си стои вкъщи, а само да внимава повече.

Вулканичен остров до Северния полярен кръг,

Исландия може и да е затънтена, но никак не е изолирана.

Нейното летище Кефлавик е трансатлантически хъб, а исландците са ентусиазирани пътешественици. Както и в други европейски страни, някои от първите случаи на зараза с вируса бяха внесени тук от ски курортите в Алпите, сред които и австрийското село Ишгъл.

Ключово значение за успеха на Исландия бе ранната реакция. Първият случай на вируса в страната бе регистриран на 28 февруари и Ишгъл бе обявен за високорискова зона още на 5 март, два дни преди властите там да потвърдят първия случай.

Гуднасон каза, че от 2004 г. Исландия е започнала да актуализира и да проверява готовността си да посреща пандемии. Болниците са тествали пристигащите от чужбина хора месеци преди първия потвърден случай, започна и ранна медийна кампания с призиви към хората да мият ръцете си и да спазват социално дистанциране. „Всяка институция, участваща в тези усилия, знаеше своята роля от самото начало“, каза той.

Исландия карантинираше всеки завърнал се от огнища на вируса и започна да прилага схемата „тествай и проследявай“, за да открива и изолира всеки случай. По-големи страни като Великобритания отначало започнаха по същия начин, но по-късно, през март, тя се отказа от този подход, когато броят на заразените стана непосилен за капацитета на страната да извършва тестове. Повече от месец по-късно и с почти 30 000 починали Великобритания полага огромни усилия да се върне към

подхода „тествай и проследявай“ като един от начините за излизане от националната карантина.

Капацитетът на Исландия за тестване бе подпомогнат от присъствието на базираната в Рейкявик биофармацевтична компания deCODE Genetics, която още в началото на епидемията се свърза със здравните власти, за да се организира широко тестване.

deCODE Genetics не тестваше хора, които вече се чувстваха зле или бяха в карантина, които вече бяха тествани в болниците. Компанията използва своята мрежа, за да направи тестове на един значителен срез от населението, и успя да идентифицира десетки нови случаи на заразата, включително хора с леки симптоми или без.

Според Кари Стефансон – енергичния шеф на deCODE, този подход показа, че „с помощта на модерната наука дори епидемия като тази може да бъде овладяна“.

Тестването в Исландия даде нови данни на учените за поведението на вируса. Първите резултати сочат, че 0.6 процента от населението са „тихи вирусоносители“ без симптоми или само с лека кашлица и хрема.

Предварителни анализи предполагат, че една трета от тези, които са с положителен тест, направен в офис на deCODE, са заразили някого около тях. Това сочи, че „тихите вирусоносители“ предават заразата, но много по-малко, отколкото пациентите със симптоми.

В една случайна извадка от 848 деца под 10-годишна възраст нито едно от тях не е дало положителна проба и затова исландските власти решиха да не затварят училищата за деца под 16 г.

Наред с правенето на тестове службите за гражданска защита създадоха екип за проследяване на контакти, включващ полицейски служители и студенти от университета, които пеша или чрез телефонни разговори издирват хора, които са били в контакт със заразени. Само за няколко седмици екипът вече разполагаше с мобилно приложение за издирване чрез телефон, което продължава да се използва.

Според Гуднасон за успеха на този подход говори фактът, че около 60 на сто от хората с положителен тест вече са били поставени под карантина, след като са били открити от този екип.

Общо 19 000 души бяха предупредени да спазват двуседмична карантина. Всички други продължиха да водят един поне привидно нормален живот. Началните училища останаха отворени, някои кафенета и ресторанти продължиха да работят, спазвайки правилата за социално дистанциране – не повече от 20 клиенти наведнъж, на два метра разстояние един от друг.

От вчера вече се разрешават събирания до 50 души, средните училища и колежите могат да подновят занятия, а всички бизнеси освен барове, фитнес зали и плувни басейни могат да отворят.

Засега обаче цялата страна трябва да остане самоизолирана от останалия свят. Всеки пристигащ от чужбина трябва да остане в 14-дневна карантина.

Това е доста нерадостна икономическа перспектива за страна, която зависи от туризма. Екип на АП пропътува част от местното шосе номер 1, което опасва в кръг цялата островната страна, свързвайки крайбрежните градчета и селца, и видя пусти места за панорамни гледки и малко коли.

„Оттук насетне бизнесът може да тръгне само нагоре“,

каза 28-годишната Маргрет Гудьонсдотир, която работи сама в крайпътно заведение в Хвамстанги. Селището с население 600 жители пострада тежко в ранния етап на кризата. Тук бяха открити 26 потвърдени случая на вируса и бе наложена карантина за една седмица, докато бъде установена веригата на заразата.

Местният хранителен магазин въведе „сменно обслужване“ за клиентите си, за да могат те да пазаруват, спазвайки изискванията за социално изолиране. По време на снежна буря този месец местни доброволци и спасители със своите суперджипове извозваха болничния персонал до и от работа и разнасяха топла храна на възрастни жители из селището.

„Хората приеха за своя мисия взаимно да си облекчават карантината – каза Гудьонсдотир. Така нагледно видях какво е предимството да живееш в малко населено място“, казва тя. /БТАКоментар на новината чрез Facebook