Тайван стана третата азиатска държава, декриминализирала изневярата

Тайван стана третата азиатска държава, декриминализирала изневярата

© Associated Press

Конституционният съд в Тайван декриминализира прелюбодейството, след като отмени днес закон, който според активисти дискриминира жените, предаде агенция „Ройтерс“.

Демократично управляваният остров става третото място в Азия, където е снета забраната за брачна изневяра след Южна Корея през 2015 г. и Индия през 2018 г. Отмененият тайвански закон предвиждаше до една година затвор за секс с лице, намиращо се в брак, или за извънбрачна сексуална връзка.

„Законът за прелюбодейството дава ограничена помощ за поддържането на брачните отношения. Намесата на държавната власт в браковете на хората всъщност оказва отрицателно въздействия върху брака“, каза генералният секретар на министерството на правосъдието Лин Хуейхуан, докато четеше решението на съда. Той добави, че законът за прелюбодейството е бил нарушение на сексуалната автономия на личността, а също „сериозно накърняване на личното пространство“.

Тази реформа в Тайван бе предшествана от легализирането на еднополовите бракове миналата година. Настоящият тавански президент Цай Ингвен бе включила в кампанията си преди изборите през 2016 г. обещанието за равенство в браковете, припомня „Ройтерс“.

Агенцията отбеляза, че прелюбодейството се смята за престъпление на много места по света, включително в някои американски щати./ БТАКоментар на новината чрез Facebook