С лоша инфраструктура България тъпче на място по конкурентоспособност

С лоша инфраструктура България тъпче на място по конкурентоспособност

© imd.org

България трета поредна година е на едно и също място по конкурентоспособност в годишната класация на IMD – едно от най-авторитените висши училища за икономика и мениджмънт в света, базирано в Лозана.

В тазгодишния списък от 63 държави България отново е на 48-о място, на което се намира от 2018 г. Фактически страната, която би трябвало да догонва страните от ЕС, бавно отстъпва – през 2016 г. бе на място 50, а през 2017 г. – на 49.

След кратко подобрение се влошава бизнес ефективността – ако през 2106 г. по този показател е била 54-а, страната се е върнала на тази позиция в миналогодишния доклад и сега слиза още една стъпка надолу до 53-о място.

Има относително подобряване на инфраструктурата, но и там по-скоро има стагнация през последните три години. През 2016-2017 г. България е била 47-ма, после е слязла на 51-о място, за да „замръзне“ през последните две години на позиция 50.

Ако се гледат чисто икономическите показатели за ефективност, на този фон България не изглежда толкова зле – в новия си доклад от IMD ѝ отреждат 34-о място, най-доброто досега, и то след като година по-рано бе регистрирано най-лошото 47-о.

Анализът, обхващат 2019 г., показва подобряване и в ефективността на управлението. По този показател на страната е отредено 39-о място (след 42 в миналогодишната класация), макар е на същото ниво е била и в доклада от 2017 г.

Класацията на швейцарския университет се изработва от 1989 г. насам и за четирите категории са използвани 235 индикатора. Сред тях са т.нар. твърди макроикономически данни като безработица, БВП и правителствени разходи за здравопазване и образование, но къщо така и анкети с мениджъри на компании по теми като глобализация, корупция и сплотеност на обществото. Авторите напомнят, че конкурентоспособността е цел и средство в икономиката и казват, че че няма една универсална формула за подобряването ѝ, но е факт, че държавите на високи позиции са и с най-добри резултати по четирите категории. Това показва на интересуващите се от подобна информация и какви са перспективите за просперитет и забогатяване на едно общество.

България е в компанията на Унгария и Гърция, като и унгарците са на същото място като нас, но гърците са се изкачили с 9 места и коментарите в страната сочат, че решаващата причина е смяната на правителството миналото лято.

Засилването на конкурентоспособността се дължи основно на подобрената ефективност на правителството в Атина, на гъвкавостта в управлението, прозрачността и намаленият риск от политическа нестабилност. Бизнес ефективността също се е подобрила със 7 позиции (от 58 на 51), а ефективността на икономиката – с 5 позиции (от 60 на 55).Коментар на новината чрез Facebook