Съюзник на Орбан, върнал се на власт в Словения, тревожи медиите

Съюзник на Орбан, върнал се на власт в Словения, тревожи медиите

© Associated Press

Завръщането на бившия премиер Янез Янша във властта създава все по-трудна обстановка за журналистите в Словения, пише „Болкан инсайт“.

Крайнодесният Янша, съюзник на унгарския премиер Виктор Орбан по въпросите на миграцията и други, заема поста за трети път – пое го на 13 март, малко над седмица след като Словения потвърди първите си случаи. Коалицията на Мариан Шарец се разпадна през януари и тази смяна на властта съвпадна с публикации на Международния институт за печата за безпрецедентна вълна обиди и онлайн кампании срещу журналисти в страната.

Янша напада обществената телевизия в „Туитър“, а правителството му се опитва да представя мейнстрийм медиите като наследници на УДБА. Кризисният щаб за COVID-19 ретуитна анонимна атака срещу разследващ журналист. Словенският политолот Алем Максути казва, че медиите в страната попадат под „огромен натиск, докато просто като другите медии трябва да информират обществото какво става.“

Отново се появява тезата, че авторитарни лидери, които искат да увеличат властта си, нападат инакомислещите, казва Максути.

„Болкан инсайт“ разказва за атаки срещу Блаз Згага, разследващ журналист и кореспондент на „Репортери без граници“, съобщил за клеветническа публикация за него във вестник, близък до Словенската демократическа партия на Янша.

Материалът се появил, след като той задал въпрос за операциите и структурата на новосъздаден Кризисен щаб за борбата срещу COVID-19, но не получил отговор. Вместо това профилът на щаба в „Туитър“ разпространил публикацията срещу Згага, описваща го като избягал от карантина, и разпространяващ „COVID-марксистко-ленински вирус“, вариация на използвана от словенските десни срещу левите и центъра. Згага получава и анонимни заплахи за живота си онлайн. „Репортери без граници“ и още шест организации искат от Европейската комисия да направи всичко, за да гарантира безопасността на Згага. Според организациите безпрецедентната криза не може да е оправдание да се пречи на журналистите да си вършат работата.

Атаките обаче не са само срещу Згага. Според платформата за защита на журналистите към Съвета на Европа Янша е отправял завоалирани заплахи към обществения оператор „Радиотелевизия Словения“ за финансирането му заради „лъжи“ за правителството.

Проблем според генералния секретар на Асоциацията на европейските журналисти Спела Старе е и че медията искала да излъчва изявленията на щаба, а журналистите искали въпросите да бъдат излъчвани на живо; журналистите обаче можели да изпращат въпросите си само писмено.

Малко след протеста на платформата на Съвета на Европа за защита на журналисти на сайта ѝ се появи отговор от словенската мисия в организацията. В него се поставят под въпрос журналистическите стандарти в ловенските медии и се твърди, че повечето от тяк имат комунистимчески произход, а дори през 90-те главни редактори са били бивши агенти на УДБА, югославските тайни служби.

Асоциацията на словенските журналисти отхвърли твърдението като неоснователно – то отразява единствено идеологията на най-голямата правителствена партия, но накърнява репутацията на Словения.Коментар на новината чрез Facebook