Съюзникът на Макрон се оттегля от кметската надпревара в Париж заради секс видео

Бенжамен Гриво

© Reuters

Бенжамен Гриво

Бенжамен Гриво, предпочитаният от френския президент Еманюел Макрон кандидат за кмет на Париж, оттегли кандидатурата си в петък, след, по думите му, „долни атаки“ срещу личния му живот, свързани с изтичане в интернет на материали със сексуален характер, предаде „Ройтерс“.

Гриво, близък съюзник на Макрон и бивш правителствен говорител, беше централна фигура за опитите на Макрон да контролира кметството в Париж, за да изгради местна властова основа за партията си.

„Реших да оттегля кандидатурата си за общинските избори“, заяви Гриво в телевизионно обръщение. „От повече от година семейството ми и аз бяхме подложени на клевети, фалшиви твърдения, анонимни атаки, разкриване на лични и откраднати разговори и смъртни заплахи“, каза той.

По думите му в четвъртък е било достигнато ниво, след като „уебсайтове и социални мрежи извършиха позорни атаки“ срещу личния му живот.

Гриво, на 42 години, е едно от „момчетата на Макрон“, групата, която подпомогна издигането на бившия инвестиционен банкер до Елисейския дворец.

Партията на Макрон „Република, напред“ избра Гриво да я представлява на кметските избори в Париж вместо Седрик Вияни, ексцентричен математик.

Все още не е ясно дали партията на Макрон ще застане зад Вияни, разбунтувал се депутат, който беше изключен от „Република, напред“ миналия месец, или ще избере друг кандидат.

„Франс прес“, цитирана от БТА, съобщи, че руският художник Пьотр Павленски, който през 2017 г. подпали фасадата на клон от „Банк дьо Франс“ в Париж, заяви, че именно той е качил в интернет секс видеоклипа, заради който Бенжамен Гриво се оттегли днес от предизборната надпревара за кмет на Париж.

Павленски твърди, че е получил видеозаписа от „източник“ – лице, което имало интимна връзка с Гриво по взаимно съгласие, пише в. „Либерасион“, чийто журналист разговарял вчера с твореца, живеещ в изгнание във Франция. Павленски заявил, че целта му била „да изобличи лицемерието“ на Бенжамен Гриво.

„Този човек все търси опора в семейните ценности, иска да бъде кмет на семейства и винаги сочи за пример жена си и децата си. Но прави точно обратното“, обяснил художникът. „Не ме дразни хората да имат каквато си искат сексуална ориентация, ако щат да спят с животни, няма проблем, но трябва да са честни“, казал Павленски. „Той иска да управлява града, а лъже избирателите. Аз вече живея във Франция, парижанин съм и това е от значение за мен“, добавил 35-годишният руснак.Коментар на новината чрез Facebook