Съседите на Швеция не искат туристите ѝ

Стокхолм

© Associated Press

Стокхолм

Норвегия и Дания обявиха, че отново са готови да посрещат туристи, след като кризата с коронавируса блокира икономиките. Само да не са от Швеция, пише „Политико“.

Осло и Копенхаген заявиха, че остават притеснени заради равнищата на заразата в Швеция – страна, избрала по-либерален подход срещу коронавируса, отбелязва брюкселското издание.

Швеция полагаше усилия граничният контрол, въведен на Скандинавския полуостров през март, да се разхлаби. Изглежда, това не дава положителен резултат. Абсолютните стойности, 8 нови починали и 272 нови заразени вчера, са ниски. Сравнена с другите държави в региона обаче, смъртността спрямо населението е десет пъти над норвежката и четири пъти над датската.

Според датския премиер Мете Фредриксен различната ситуация в Дания и Швеция е „значим“ фактор в решението за границата. Фредриксен коментира темата, докато обявяваше решението за свободно пътуване от и до Норвегия, такива договорки има и с Германия и Дания.

„Проблем“ е, че не се отварят границите в целия регион, каза шведският външен министър Микаел Дамберг. Стокхолм остави границите си отворени за съседните страни, но те не реагираха реципрочно заради слабите ограничителни мерки срещу коронавируса.

Шведският подход притесни и финландското вътрешно министерство. Междувременно и Фредриксен, и колегата ѝ от Норвегия Ерна Солберг казаха, че се търси временно решение, което да позволи жителите поне на някои региони да пресичат шведската граница, ако там нивата на заразяване са ниски.Коментар на новината чрез Facebook