Стойте вкъщи, ако можете; идете на работа, ако трябва: Великобритания отпуска мерките

Стойте вкъщи, ако можете; идете на работа, ако трябва: Великобритания отпуска мерките

© Reuters

Работете от вкъщи, ако можете; идете на работа, ако трябва. Всеки, който трябва да иде на работа – например строителните работници, нека го направи. Но да ползват кола или велосипед, вместо градски транспорт.

Това бе основното послание на британския премиер Борис Джонсън, който обяви днес плана за облекчаване на строгите ограничения на движението. Той бе изпълнен с условности и премиерът неколкократно заяви, че става въпрос за постепенно разпускане, което ще зависи много от поведението на хората. Първите критики по британските медии също са свързани с това, че планът му е неясен: от една страна, насърчава хората да се върнат на работа, от друга – изисква се спазването на строга дисциплина и дистанция в транспорта и на работните места.

Освен това на британците ще бъде разрешено да спортуват повече и да прекарват колкото могат повече време навън. „Правете упражнения, стойте на слънце, спортувайте колкото можете повече“, като спазвате препоръките за дистанция, посъветва Джонсън. Той уточни, че глобите за „малцинството, което нарушава правилата“ ще бъдат увеличени.

Джонсън, който сам преболедува вируса, призна, че страната се е забавила с налагането на ограничения. (Какви бяха те, четете тук.) Той смени и основния си слоган от „Останете у дома“ на „Останете бдителни“. За разлика от него, премиерът на Шотландия Никола Стърджън по-рано днес настоя шотландците да останат по домовете си и критикува „неясното“ послание на Джонсън.

Най-рано на 1 юни Великобритания може да започне постепенно отваряне на магазините и да върне най-малките и най-големите в училище. „Целта ни е учениците, които ще имат изпити догодина, да прекарат поне малко време с учителите си преди ваканцията“, обясни Джонсън. Останалите няма да се върнат в клас до идната учебна година.

Заведенията ще отворят най-рано през юли и то само ако броят заразени го оправдава, предупреди Джонсън – ход, различен от тези на Испания и Гърция, чиито икономики разчитат на туризъм в много по-голяма степен.Коментар на новината чрез Facebook