Сочената за наследник на Меркел може да не се кандидатира за канцлер

Анегрет Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел

© Reuters

Анегрет Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер, лидерът на партията на Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС) и нейно протеже, няма да се кандидатира за канцлер на федералните избори следващата година, заяви източник от нейната партия, цитиран от „Ройтерс“.

Според източника Меркел иска Крамп-Каренбауер да остане министър. В момента тя е министър на отбраната.

Крамп-Каренбауер опитва да утвърди контрола си върху партията, след като консерваторите в Тюрингия се договориха с крайнодясната „Алтернатива за Германия“ за избирането на местния премиер.

Необичайното решение на Меркел да се намеси в скандала, обявявайки, че е „непростимо“ демократичните партии да печелят мнозинства с помощта на „Алтернатива за Германия“, допълнително подчерта липсата на авторитет на Крамп-Каренбауер, отбелязва „Гардиън“.

Според източник „от средите на ХДС“ Крамп-Каренбауер иска „да организира процеса по кандидатиране за канцлер, да подготви партията за бъдещето и след това да предаде председателството на партията“, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Според сп. „Шпигел“ Крамп-Каренбауер е направила тези коментари на събрание на президиума на ХДС тази сутрин. Източници на същото издание обясняват, че според нея в част от партията има необяснима връзка с „Алтернатива за Германия“ и „Левите“ – нещо, на което тя твърдо се противопоставя.

Миналата седмица новоизбраният премиер на Тюрингия заяви, че подава оставка, а неговата Свободна демократическа партия ще внесе предложение за разпускане на законодателното събрание в източногерманската провинция, което ще открие пътя за нови избори там.

Томас Кемерих си навлече критики, след като в сряда стана първият провинциален премиер, избран с подкрепата на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“. Канцлерът Ангела Меркел осъди действията на нейния Християндемократически съюз, гласувал в блок с крайнодесните в гласуването.

Коалиционните партньори на Меркел, социалдемократите, също бяха гневни. Малко вероятно е социалдемократите да напуснат националната коалиция заради вота в Тюрингия, но според анализатори това ще е тест за властта ѝ, посочва „Ройтерс“.

След вълната от критики Кемерих нарече решението си „неизбежно“.

Бодо Рамелов от партия „Левите“ спечели провинциалните избори през октомври и договори коалиционна сделка във вторник, но след това загуби необходимото гласуване, за да стане премиер на Тюрингия.Коментар на новината чрез Facebook