Словакия ядоса гражданите си със задължителната карантина за връщащи се от чужбина

Словакия ядоса гражданите си със задължителната карантина за връщащи се от чужбина

© Reuters

Словакия не губи време още при първите признаци на коронавирусната епидемия, бързо въведе карантина и задържа броя на заразените по-нисък, отколкото в повечето останали европейски страни.

Но сега, когато правителството започна да смекчава карантинните ограничения, една от мерките, която остава да действа, е подложена на нарастващи критики – задължителната карантина за словаците, връщащи се или посещаващи страната от чужбина.

Влизащите от централноевропейската страна биват ескортирани от полицията до намиращи се под държавен контрол места за настаняване, където трябва да останат най-малко 5 дни, а може и много по-дълго, ако дадат положителен тест за вируса. Карантинните центрове са разкрити в позанемарени студентски общежития или хотели и в тях настанените не плащат за нощувки, но плащат за храната си.

Държавният омбудсман Мария Патакова казва, че карантината потенциално нарушава основни човешки права и че са постъпили „голям брой“ оплаквания от нехигиенични условия. Тя „привлече вниманието към недостатъците при изпълнението на държавната карантина„, когато се срещна със словашкия вътрешен министър във вторник, съобщиха от офиса й.

Премиерът Игор Матович оправда системата заради ролята й за откриване на заразените и за предотвратяване на разпространението на коронавируса. Официалните данни сочат, че хората, които са настанени или са минали през карантинните центрове, са дали около 13 процента от всичките 1469 позитивни случая, потвърдени в страната с 5,5 млн. население и членка на Европейския съюз. Почти 17 000 души са минали през карантинните центрове в Словакия, където досега са регистрирани 27 смъртни случая от коронавируса.

Самуел Зубо – лидер на асоциацията „Сръдком дома“ („Сърцето ми е у дома“), която представлява словаците, живеещи зад граница, казва, че задължителната карантина трябва да бъде заменена със самоизолация или пък хората трябва да бъдат освободени от задържане в карантина, ако представят негативен тест за вируса.

Според него правителството третира хората като безотговорни. „Тази система не се базира на никакви данни“, каза той. Решил е да не се връща от Прага, за да посети роднините си в Словакия, с 9-годишната си дъщеря, защото не иска да прекарва време в карантинен център. Неговите критики срещнаха широк отзвук в социалните мрежи, защото принудителната карантина не позволи на много хора да посетят възрастните си родители за току-що отминалия в неделя Ден на майката в Словакия.

Една жена, Виктория Фрицова, каза, че е била принудена прекара 7 дни в пренаселен (карантинен център) и да дели обща баня с друга жена при завръщането си от Индия. Тя казва, че би било по-добре да се самоизолира. „Разбрахме, че трябва да остане заедно (с другата жена) едва при пристигането. Не ни беше предложена никаква друга алтернатива“, каза тя пред „Ройтерс“

Премиерът Матович каза, че би приел мобилно приложение за лицева идентификация, което може да помогне за облекчаване на карантината, и че тази система може да стане готова за въвеждане до края на тази седмица. Но окончателно решение за бъдещето на карантинните центрове още не е взето. /БТАКоментар на новината чрез Facebook