След 4 месеца инфарктни преговори Албин Курти стана новият премиер на Косово

Албин Курти

© Associated Press

Албин Курти

След четири месеца политическа безизходица и преговори с отворен край, които можеха да доведат страната до втори предсрочни избори от октомври насам, Косово има нов премиер.

Албин Курти, бивш политически затворник, опълчвал се и срещу Белград, и срещу администрацията на ООН, е първият ръководител на Косово от партия, някога водила активна кампания за обединение с Албания, след гласуване на коалиционния му кабинет в парламента. Той бе избран с гласовете на 66 от 120 депутати.

В новия кабинет на неговата „Самоопределение“ и втората на изборите Демократична лига на Косово (ДЛК) има 15 министерства – по шест за всяка от двете партии, още три позиции ще отидат при малцинствените общности, две от които са за пробелградската „Сръбска листа“. „Самоопределение“ ще получи правосъдното, финансовото, икономическото и здравното министерство, както и това за евроинтеграцията. В ръцете на ЛДК остават вътрешните работи, инфраструктурата, земеделието, образованието, културата и отбраната.

Някога радикалната партия „Самоопределение“ и Демократичната лига на Косово (ДЛК) на Иса Мустафа взеха почти половината места в парламента. Двете опозиционни формации, разгромили лагера на бившите командири от Армията за освобождение на Косово, се смятаха за естествени коалиционни съюзници след години в опозиция. Изборите обаче бяха на 6 октомври, а сделката за кабинет бе обявена едва вчера, два дни след посещенията на европейския върховен представител във външната политика Жозеп Борел в Прищина и Белград. Това съвпадна и с инициатива на Съединените щати, подтикнала двете страни да възстановят въздушните и железопътните връзки помежду си.

Днес бе последният възможен ден за гласуването, преди да изтече срокът от 15 дни, който имаше Курти за успешно формиране на кабинет и вот на доверие, след като официално бе издигнат като кандидат за премиер.

Преговорите бяха тежки – три месеца двете партии, спечелили изборите, не успяха да се договорят за съставяне на правителство. Проблемът бе отчасти заради избора на депутата от „Самоопределение“ Глаук Конюфца, въпреки че ДЛК искаше неин представител да заема поста до избора на следващия държавен глава (позиция, която партията се очаква да получи след края на мандата на Хашим Тачи). На мястото на Конюфца сега ще дойде Вьоса Османи, бившият кандидат-премиер от ЛДК, а за кратко заемалият поста шеф на парламента ще е министърът на външните работи.

Днешния вот бе свикан още преди съставянето на правителство, след като Курти предупреди, че гласуването ще се състои независимо дали има коалиционна сделка или не, за да бъде спазен срокът по конституция. Лидерът на ДЛК Иса Мустафа потвърди в края на миналата седмица, че партията му ще подкрепи правителство на Курти, но той не може да гарантира, че всички нейни 28 депутати ще направят същото.

Това отваряше пътя за правителство на малцинството, съставено от „Самоопределение“, и избягване на предсрочни избори.

Дни преди коалиционната сделка Курти изненадващо се срещна с депутати от „Сръбска листа“ – организация на сърбите в Косово, свързана с Белград и монополист на редица гласувания в северната част на страната. Бъдещият премиер бе предупредил, че няма начин „Сръбска листа“ – която иначе би била ценен източник на гласове – да е част от правителството тъкмо заради отношенията си със сръбското ръководство (нейни представители са обичайни гости на срещи в Белград). Той обаче бе длъжен да назначи двама министри от малцинствени общности съгласно косовската конституция, без да е задължително те да са от „Сръбска листа“. Гласове от малцинствата бяха необходими и на днешния вот, тъй като „Самоопределение“ и ЛДК имаха заедно едва 58 гласа.

Косовски и сръбски медии пишат, че включването на двама министри от „Сръбска листа“ е по предложение на самия Курти, въпреки че организацията не гласува за правителството. Това са Далибор Йетвич, министър на общностите и завръщането, и Иван Милойевич, на регионалното развитие.

С идването на власт на Курти за пръв път в независимо Косово (и след края на мандата на Хашим Тачи тази година) властта няма да е в ръцете на бившите командири от АОК, обвинявани от критиците си, че са ползвали всички възможности, за да осребрят ролята си в конфликта с Белград. Не всички правителствени приоритети, изложени от него, обаче са скъсване с досегашната политика.

По-малко правителствени разходи, повече мерки за работни места и икономическо развитие и закриване на спорна приватизационна агенция са сред мерките, изложени от премиера в парламента според в. „Газета експрес“. Той обеща повече права за работниците (и механизми за контрол дали работната седмица действително е 40 часа). Бюджетът му ще е рекорден в историята на Косово – 3 млрд. евро – и това веднага породи критики. Новите власти отговарят, че в замяна на това кабинетът няма да работи с познатия отпреди раздут щат и само 15 вместо 21 министри е крачка напред.

Инвестиции в новите технологии и справяне с проблемите във върховенството на закона и правосъдието също ще са приоритет на Курти, който неведнъж е твърдял, че Косово е държава, „заробена отвътре“ – както от политическия елит, така и от международната мисия на ООН, срещу която той имаше активистка дейност.

Военната служба ще стане задължителна, твърди още Курти. Това става над година след като Прищина обяви създаване на постоянна армия и предизвика напрежение в Белград и региона. Освен това Косово ще поиска от Сърбия да „понесе отговорност“ за всички военни престъпления, извършени през деветдесетте години на негова територия.

Някои от кадровите му решения вероятно също ще вбесят сърбите – Антон Чуни, бъдещият министър на отбраната, е осъден задочно в Ниш през 2016 г. за убийството на югославски войници през 1998 г.

Кой е Албин Курти и защо идването му на власт бележи промяна в косовската политика, четете тук.Коментар на новината чрез Facebook