Силите на Хафтар продължават да отстъпват в Либия, ООН поднови опитите за примирие

Силите на Хафтар продължават да отстъпват в Либия, ООН поднови опитите за примирие

© Associated Press

Либийската национална армия на командира Халифа Хафтар напусна последния си бастион край столицата Триполи часове след като международното признатото правителство обяви, че напълно контролира града, съобщи „Ройтерс“.

Източници от ЛНА обясняват за агенцията, че силите напълно са се изтеглили от Тархуна, град на 65 км от Триполи, и се придвижват към крайбрежния Сирт, източно от столицата, и към авиобазата си „Ал Джуфра“ в едноименната провинция в централна Либия. В „Туитър“ се появиха клипове с ликуващи жители.

Така правителството на националното съгласие, подкрепяно от Турция и Катар, връща позициите си в Югозападна Либия, загубени от началото на офанзивата срещу Триполи миналата пролет.

ЛНА се подкрепя от Египет, Обединените арабски емирства и Русия, но в последните месеци засилената турска подкрепа – технологична и с бойци – обърна хода на конфликта, поне около Триполи, в полза на правителството там.

В ръцете на Хафтар все още са големите петролни находища на юг, а и Източна Либия.

Допреди дни се смяташе за малко вероятно изтеглянето на ЛНА от Тархуна, където базата на Хафтар бе важна за превземане на столицата. Според „Ройтерс“ твърде лесното ѝ падане в ръцете на ПНС навежда на мисълта, че чуждите поддръжници на Хафтар вече не са толкова склонни да подкрепят опитите му да превземе цялата страна, откакто Турция се намеси решително срещу него.

Продължава и международната дипломация по темата американският държавен секретар Майк Помпео разговаря вчера с престолонаследника на Обединените арабки емирства шейх Мохамед бин Зайед ал Нахян за възможността за примирие с посредничеството на ООН.

Представители на ПНС имаха срещи и в Анкара (вчера там бе премиерът Сарадж за разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган), и в Москва, а Хафтар бе в Кайро. ООН обяви, че ще продължи опитите за прекратяване на огъня, като разговаря и с двете страни. Досега обявено сваляне на оръжията винаги е завършвало с взаимни обвинения, последвани от подновяване на сраженията.Коментар на новината чрез Facebook