СЗО: Не знаем колко често хора без симптоми предават COVID-19

Мария ван Керкове

© Reuters

Мария ван Керкове

Представител на Световната здравна организация бе принуден в рамките на няколко часа да промени позицията си за това колко сериозен проблем може да са заразените с новия коронавирус, които нямат симптоми на заболяванията, предизвиквани от него.

Мария ван Керкове, епидемиолог и част от техническия екип на СЗО за пандемията от COVID-19, каза в понеделник, че много държави са установили т.нар. асимптоматични случаи, но нямало данни тези хора да разпространяват вируса. „Това се случва много рядко“, заяви тя. Думите ѝ бяха тиражирани по цял свят, включително в България.

Но тези думи предизвикаха незабавна реакция на несъгласие от научните среди и предупреждения, че това може да се възприеме от правителствата като инструкция как да продължат борбата със заразата.

„Бях доста изненадан от изявлението на СЗО“, коментира Лиъм Смиит, професор по клинична епидемиология в London School of Hygiene and Tropical Medicine. Той подчерта, че не е виждал данните, на базата на които Керкове прави заключенията си, но че е „против впечатлението ми от научни публикации, че асимптоматичните и пресимптоматичните случаи са важен източник за заразяване на останалите“.

Само 24 часа по-късно тя обясни, че думите ѝ са се отнасяли до документирани данни, а не до компютърни модели, допускащи, че 40% от заразяванията може да са резултат на асимптоматични носители.

„Използвах израза „много рядко“ и мисля, че бях погрешно разбрана, че това означава, че много рядко се разпространява коронавирусът от заразени без симптоми. Имах предвид няколко проучвания, както и данни, които не са публикувани“, каза Керкове. Става дума за 2-3 проучвания, основани на контакти с хора от тази асимптоматична група, както и на информация, споделена със СЗО от държавите или от експерти.

„Данните са съвсем предварителни. И не става дума само за това кой предава заразата на другите, но и кога“, коментира късно във вторник Керкове. По думите ѝ още не се знае колко често има заразени без симптоми, които не се регистрират като болни, и дали не са най-заразни точно в тази фаза.

Тук възниква въпросът за недостатъчното информация за това колко високи са нивата на коронавируса в телата на тези хора. Известно е, че COVID-19 се предава основно по въздушно-капков път, но дори когато кашля, един човек може в началото да не го разнася, защото коронавирусът не се е размножил в тялото му достатъчно.

Д-р Майк Раян, ръководител на програмите за спешни здравни ситуации в СЗО, напомни, че за разлика от коронавируса SARS, който поразяваше дълбоко в белите дробове, сегашният остава в горната част на дихателните пътища и човек, изглежда, е най-заразен около времето, когато се появят първите симптоми.

Китай например съобщи миналата седмица за 300 асимптоматични случая в Ухан, но нито един от тях не е бил смятан за заразен. „Това е информация, която е важна за мерките за откриване, проследяване и изолиране, прилагани от държавите по света“, казва Боброк Джавид, консултант по заразни болести в Cambridge University Hospitals.

Проучване от Германия на 919 души, чиято прецизност тепърва се проверява, показва през май, че всеки пети от заразените в град Хайнсберг (едно от местата с най-много смъртни случаи в страната) е бил без симптоми. Но са оскъдни данните каква е вероятността тези хора да предават заразата.Коментар на новината чрез Facebook