Светът започва от Европа да набира първите $8млрд. за лечение и ваксина за COVID-19

Светът започва от Европа да набира първите $8млрд. за лечение и ваксина за COVID-19

© Reuters

Европейският съюз днес е домакин на виртуална световна среща на върха, на която ще започне набирането на първоначални 7.5 млрд. евро (близо 8 млрд. долара) за финансиране на изследвания, намиране на лечение и изработване на ваксина за защита от новия коронавирус.

ЕС обединява сили с Франция, Германия, Великобритания, Норвегия и Саудитска Арабия за организирането на конференция за ангажименти за дарения. В глобалния алианс се очаква да се включат държави – евентуално Китай и САЩ – международни организации, и фондации.

Идеята също е да се синхронизират национални и корпоративни усилия, така че терапиите и ваксините да не са само от полза за богатите държави, в които се откриват и произвеждат, а и за стотици милиони хора в бедните страни.

Предвид глобалния и безпрецедентен мащаб на кризата с COVID-19 се преследват национален престиж и огромни печалби за първите, направили пробив, но също така има и риск от дублиране на усилията, което може да забави постигането на резултати и да повиши излишно разходите и крайната цена.

Днес Европейската комисия ще обяви също следващите етапи на глобална кампания, която ще постави началото на постоянно събиране на допълнителни средства. Участниците заявяват, че има цели, към които трябва да се спринтира, но кампанията ще бъде по-скоро маратон.

Оценката е от март 2020 г. на Борда за наблюдение на глобалната готовност (Global Preparedness Monitoring Board или GPMB), който е независима структура със задача да осигури готовност за посрещане на глобални здравни кризи. GPMB си партнира със Световната здравна организация с подкрепата на страните от Г-20. Ще има три групи, координиращи работата за ваксини, терапия и диагностика.

Първите ключови места, нуждаещи се от финансиране са:

$1.25 млрд. за Световната здравна организация, която да помогне на най-незащитените страни

$3 млрд. за изследвания и разработки (RD) на ваксини срещу COVID-19 ($2 млрд), плюс първоначално финансиране за разработването и разпространяването им ($1 млрд.)

$2.25 млрд. за RD за терапии за COVID-19 плюс финансиране на производството и разпространяването им

$0.75 млрд. за RD за диагностициране на COVID-19, плюс първоначално финансиране на производството и разпространяването му

$0.75 млрд. за складиране на средства за лична защита и ваксини.

Пълният мащаб на кампаниите за производство и доставки ще струват много повече, а определената цел е само за най-спешните нужди. GPMB използва опита на подобнаорганизация, създадена през 2017 г. след епидемията от ебола в Африка.

Инициаторите нямат илюзии, че ваксина, например, ще има скоро. Германският министър на здравопазването Йенс Шпан, например, каза в неделя за телевизия ARD, че изработването ѝ може да отнеме години. Това е едно от най-големите предизвикателства в медицината, напомни той.

В момента по света има почти 90 разработки за ваксина и поне 7 от тях са навлезли в клинични тестове. Когато се появи достатъчно безопасен за хората продукт, той трябва да може да бъде проезведен в огрочни количества, са бъде разпространен бързо и да е с достъпна цена.

Над 40 са потенциалните терапии са COVID19 само в Европа, като за лечение се използват медикаленти, разработени за други заболявания. Когато се докажат първите сред тях, отново се появява същият проблем – да се произведат бързо в големи количества и да има фондове, финансиращи поръчването им в страни, които не разполагат с такива ресурси.

Различни типове и с различна цел са тестовете, като има такива с почти 100% ефективност за откриване на заразата, но тези за засичане дали човек предава коронавируса все още са със спорна резултатност. За ефективно тестване не е достатъчен само качествен продукт, но и оборудване, обучение на персонал и стратегии как да се прилагат. За това също са нужни средства.

На 26 март на извънредно заседание във връзка с пандемията от коронавирус държавите от Г-20 се споразумяха за създаването на глобална инициатива за подготвеност и реакция на пандемията. Предназначението ѝ е „да служи като универсална, ефикасна и устойчива платформа за финансиране и координация с цел ускоряване на разработването и предоставянето на ваксини, диагностика и лечение“.

На 24 април СЗО и първоначална група от организации, дейни в областта на здравето, дадоха началото на историческо глобално сътрудничество за ускорено разработване и производство, както и справедлив глобален достъп до нови ключови здравни технологии, свързани с COVID-19. Групата включва фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, Коалицията за иновации в областта на епидемичната готовност, GAVI – алиансa за ваксини, Глобалния фонд, UNITAID, фондацията „Уелкъм тръст“ и Световната банка.

САЩ и Китай не се включиха тогава, отчасти и защото събитието бе бързо организирано. Но между Вашингтон и Пекин има също напрежение по повод обвинения, че коронавирусът е тръгнал от китайска лаборатория, а властите в страната са прикривали истинския размах на бедствието. Това е и една от причините президентът Доналд Тръмп да нареди да се спре финансирането на СЗО.

Gavi е един от най-опитните участници, защото от 20 години посредничи между компаниите за ваксини, включително за понижаване на цените им чрез гарантиране, че мног одържави ще им осигурят дългосрочни продажби и големи количества. Организацията ваксинира годишно около 20 млн. деца по света

Най-амбициозната задача е ваксината. Прдполага се, че средствата ще бъдат насочени към 5-6 водещи разработки, от които вероятно 2 ще влязат в масово производство.Коментар на новината чрез Facebook