Сватба по "Скайп"? Може, ако е заради коронавируса

Снимката от сватба в Сингапур е архивна.

© Associated Press

Снимката от сватба в Сингапур е архивна.

Сватбите невинаги вървят по план, но очевидно има и случаи, в които могат да станат без булката и младоженеца.

Нещо повече, те може да се включат по видеоконферентна връзка с зала, пълна с приятели и роднини, разказва Би Би Си.

Това се случва на Джоузеф Ю и Кан Тин, прибрали се в Сингапур от Китай дни преди сватбата си. Решаваща за преценката им е епидемията от новия коронавирус, заразила почти 30 хил. души и отнела живота на над 550. След Тайланд Сингапур е страната с най-много заболели извън Китай (над 20 души).

Ю и Кан (която е от провинция Хунан в Китай) отиват на 24 януари при родителите на булката за китайската Нова година. Тази провинция граничи с Хубей, откъдето тръгна коронавирусът. Връщат се на 30 януари, два дни преди втората сватба – първата е през октомври в Китай, а тази е за всички роднини и приятели на Ю, които не са могли да стигнат.

В Азия организирането на две сватбени церемонии не е нещо необичайно, особено ако и булката и младоженецът идват от различни страни. Идеята за сингапурска сватба обаче притеснила гостите в държавата, в която двамата живеят, тъкмо защото те били пристигнали от Китай. Някои заявили, че не искат да присъстват заради рисковете.

„Искахме да отложим, но хотелът не желаеше това. Казаха, че всичко е уредено и не може да се преговаря. Така че решихме, че нямаме друг избор освен да продължим със сватбата,“ обяснява Ю.

Решението – двамата да не дойдат на сватбата, за да не тревожат гостите. Някои били шокирани от идеята за видеоконферентна връзка и родителите на Ю били сред тях. „Накрая обаче се съгласиха.“

Родителите на Кан са сред пропусналите сватбата заради ограниченията за пътуване, въведени като мярка срещу коронавируса. От общо 190 поканени, по различни причини, накрая успели да дойдат едва 110 души. Все пак на 2 февруари двойката се включила с обещаната видеоконферентна връзка от една от стаите на хотела, с благодарност съм дошлите и с призив да се насладят на вечерята, следват наздравици, речи и отваряне на бутилка шампанско в хотелската стая.

„Не бяхме тъжни, но малко разочаровани,“ казва Ю. „Мисля, че нямахме друга възможност, така че не съжалявам.“Коментар на новината чрез Facebook