САЩ сключват мир с талибаните днес, но трудното предстои

САЩ сключват мир с талибаните днес, но трудното предстои

© Associated Press

След подписването на споразумение с талибаните САЩ ще останат изправени пред много предизвикателства от военно естество в Афганистан – от изтеглянето на войските си до разоръжаването на бунтовниците и включването им в армията на страната.

С цел да се гарантира сигурност за американските сили на терена изтеглянето ще се извърши постепенно и колкото може по-дискретно, посочи Пентагонът и даде за пример съкращенията на американските войски в Сирия миналата година, протекли без съществени инциденти, но и без очевидци.

Споразумението с талибаните, което се очаква да бъде подписано в събота в Доха, отваря път към приключване на войната в Афганистан, започнала на 7 октомври 2001 г. в отговор на атентатите от 11 септември. Тя е най-продължителната, която САЩ някога са водили.

С това споразумение САЩ се ангажират да изтеглят до края на лятото част от своите 12 000 до 13 000 военни, разположени днес в Афганистан, и да оставят за начало само 8600. Всяко по-нататъшно свиване на контингента ще бъде обусловено от политическия напредък в междуафганистанските преговори. Целта е американските военни, оставащи в страната, да не станат мишена за талибаните или за джихадистите от Ал Каида, или пък за тези от групировката „Ислямска държава“, действащи в страната, уточняват военни източници, пожелали анонимност.

Ситуацията може да излезе от контрол, ако американските сили се изтеглят, преди да влезе в сила политическо споразумение между талибаните и афганистанското правителство, предупреди Картър Малкасиан, бивш съветник към американския Генерален щаб. „Щом си заминем, талибаните може да сметнат, че има промяна в баланса на силите, да поискат да развалят споразумението и пак да тръгнат с оръжие срещу афганистанската армия“, заяви той неотдавна на конференция в Съвета за външни отношения.

Доколкото споразумението се базира на гаранции за сигурност, дадени от талибаните, бунтовниците ще трябва да контролират войските си на терена, защото някои части може да се опитат да осуетят процеса, отбеляза Мишел Флорной, бивша съветничка в Пентагона. Винаги има „риск да се появи саботьор сред талибаните, местен боец, нежелаещ да сложи оръжие“ – затова мирното споразумение включва механизми за комуникация между двете страни в случай на инциденти, посочи тя на същата конференция.

Американската армия предвижда да остави в страната някои единици от специалните сили, за да продължат борбата срещу Ал Каида и ИД – подразбира се тя да води в бъдеще „антитерористични“ операции в зоните, контралирани от талибаните.

Затова споразумението включва „мерки за установяване на доверие“ между двете страни и американските военни не крият, че гледат скептично на възможността един ден да имат достатъчно доверие на талибаните, за да сътрудничат с тях в действията срещу ИД и Ал Каида. Помолен в сряда от конгресмени да коментира, шефът на американския Генщаб генерал Марк Мили каза, че „подкрепя сключването на мирно споразумение с талибаните“. „Не бих одобрил обаче размяната на разузнавателни данни с тях“, добави той.

Най-голямо предизвикателство ще е да се реинтегрират талибаните в афганистанското общество след близо 20-годишните бойни действия – мнозина от тях не владеят друг занаят освен войната, обяснява пред АФП Джеймс Добинс, бивш съветник на Джордж У. Буш и на Барак Обама по въпросите, засягащи Афганистан. За да бъде трайно мирното споразумение, „ще е необходимо те да споделят властта, значи ще трябва да интегрират талибаните в афганистанската армия (…) Това не става лесно“, добавя той.

В доклад, публикуван в края на 2019 г., американският специален генерален инспектор за възстановяването на Афганистан Джон Сопко подчертава, че „реинтеграцията, когато бойците трябва да се върнат към мирния живот, да убедят своята общност да ги приеме и да намерят стабилен източник на доходи, е продължителен и сложен процес“.

Съответно САЩ трябва да са готови за мащабни инвестиции в програма за възстановяване на страната, иначе близо 60-те хиляди талибани – в момента тежковъоръжени, „ще бъдат разочаровани, че не получават нищо от мира, и може пак да се обърнат към насилието“, добавя Сопко. „Има още толкова неща за договаряне, че според мен процесът ще трае с години“, заключава Джеймс Добинс. Споразумението със САЩ „е едно окуражително начало“, казва той. /БТАКоментар на новината чрез Facebook