САЩ предложиха да контролират европейските "Ериксон" и "Нокиа", за да спрат "Хуауей"

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ обяви днес, че администрацията във Вашингтон активно обмисля да постави финансовата мощ на страната зад шведската компания „Ериксон“ и финландската „Нокиа“, за да контрира доминирането на китайската „Хуауей“ (Huawei) в технологиите и оборудването за комуникационни мрежи от ново поколение.

Забележителното изявление, както го определя „Ройтерс“, бе направено на конференция в американската столица, посветена на китайския икономически шпионаж. Агенцията допълва, че Уилям Бар е определил Китай като най-голямата заплаха за САЩ, а предложението е показало колко далеч са готови да отидат американците, за да контрират световния лидер в 5G технологиите.

„Файненшъл таймс“ съобщи тази вечер, че според свои източници от Лондон и Вашингтон президентът Доналд Тръмп е бил буквално бесен в телефонния си разговор с премиера Борис Джонсън, след решението на Великобритания да допусне „Хуауей“ до 5G мрежите си, макар и не до сърцевината им, т.е. местата за съхраняване на данни и комуникациите на секретна и стратегически важна информация. За разговора от миналата седмица е известно, но е и че британски официални лица са били стъписани от думите, които Тръмп използвал срещу Джонсън.

Има предложения, каза още днес министърът на правосъдието, да се отговори на нашите притеснения, „като САЩ застанат зад „Нокиа“ и/или „Ериксон“. По думите му това може да стане „чрез американска собственост или контролен дял – било директно, било чрез консорциум от частни американски и съюзнически компании“.

„Като поставим нашите огромни пазарни и финансови мускули зад едната или и двете компании, ще имаме един значително по-силен конкурент и ще премахнем притесненията относно неговата/тяхната издържливост“, допълва Бар. „Както ние, така и най-близките ни съюзници опреелено трябва активно да обмислят този подход“, каза още той в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Според него Китай се оформила като „водещият геополитически съперник“. „Китай открадна инициативата и сега води в 5G … Те вече са заграбили 40% от пазара и агресивно се опитват да достигнат балансираща позиция.“

Американски държавни инвестиции в публични компании са нещо изключително рядко, освен в случаи за спасяване на закъсали фирми и много работни места. Подобно инвестиране в чактни компании се случва още по-рядко. През януари шестима американски сенатори внесоха проект на закон за предоставяне на над 1 млрд. долара за инвестиции в западни алтернативи на оборудването на Huawei и ZTE и ускорено разработване на такава архитектура, че алтернативни доставчици да навлязат на пазара за специфични компоненти на мрежите.

„В момента само две компании могат да са на нивото на „Хуауей“ – „Нокиа“ и „Еериксон“. Основното притеснение е, че тези два доставчика нямат нито размера на „Хуауей“, нито подкрепата на мощна държава с голям и свързан с нея пазар като Китай“, каза още Бар, който 14 години бе в ръководството на американските телекоми GTE и Verizon.

Агенция „Франс прес“ допълва думите му с цитат, че доминацията на „Хуауей“ на пазара за 5G е голяма заплаха и ако не бъде пресрещната подобаващо, ще даде на Пекин „безпрецедентно средство за влияние“ върху американската и западната индустрия и сигурност. Така Китай щял „да може да доминира и върху възможностите, възникващи от изключителното разнообразие от възникващи технологии, зависими или тясно преплетени с 5G платформата“.

„От гледна точка на националната ситурност Китай ще получи способност да изолира държави от технологии и оборудване, от които техните потребители и индустрии ще станат зависими, котано индустриалният интернет стане зависим от китайски технологии. „Предвид малкото време, с което разполагаме, рискът от загуба на битката за 5G с Китай трябва да има приоритет над всички останали съображения.“

На същото събитие в CSIS директорът на ФБР Кристъфър Рей каза, че Китай се опитва да краде американски технологии „с всички ъзможни средства“. Според него в момента бюрото има около 1000 разследвания в 56 регионални офиса за кражба от китайците на технологии. Миналата година са били арестувани 24 души, а от началото на тази – вече 19, по със случаи, свързани с Китай, посочи и Джон Браун, ръководител на контраразузнаването във ФБР.

Разследванията са се разпрострели „практически във всеки индустриален сектор“ и заплахата трябва да се контрира във всички поделения на американската администрация, посочи още Рей. Китай се опитва акресивно да се възползва от академичната откритост на САЩ, за да краде технологии, използвайки свои подставени кампуси и създавайки „институти в нашите кампуси“, обясни още директорът на Федералното бюро за разследване.

Уилям Иванина, директор на Националния център за контраразузнаване и сигурност, обясни, че сред приоритетите на Пекин е кражбата на американски технологии в авиацията и електромобилите. В навечерието на днешната конференция той посочи, че годишно кражбата от Китай на американски търговски тайни нанася на САЩ щети в рамките на 300-600 милиарда долара.

Толкова остри изказвания от толково високопоставени служители във Вашингтон е сигнал, че Тръмп агресивно извежда на ново ниво кампанията за контриране на китайския шпионаж, коментира „Ройтерс“. Китайското посолство във Вашингтон отхвърли неотдавна обвиненията към ролята на академичните като „напълно безпочвени“.Коментар на новината чрез Facebook