САЩ оттеглиха обвиненията срещу признал се за виновен съветник на Тръмп

САЩ оттеглиха обвиненията срещу признал се за виновен съветник на Тръмп

© Reuters

Министерството на правосъдието на САЩ оттегли обвиненията си срещу бившия съветник за националната сигурност на президента Доналд Тръмп, Майкъл Флин, като предложи на съдията да прекрати делото, предадоха ДПА и „Франс прес“.

Във внесените във федерален съд във Вашингтон документи правосъдното министерство заявява, че разследването срещу 61-годишния бивш генерал не е имало легитимно основание и че показанията му, „дори и да са били неверни, не са меродавни“.

След като стана член в предизборния екип на Доналд Тръмп, Майкъл Флин е водил поверителни разговори с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк между изборната победа на Тръмп през ноември 2016 г. и встъпването му в длъжност през януари 2017 г.

Флин стана съветник на президента за националната сигурност и на 24 януари 2017 г. беше разпитан от ФБР в рамките на разследването за руска намеса в президентските избори, но тогава той не съобщи за контактите си с Кисляк.

Флин скри тези свои разговори и от вицепрезидента Майк Пенс и скоро след това бе принуден да подаде оставка.
През декември 2017 г. Майкъл Флин се съгласи да се признае за виновен в даване на неверни показания на ФБР и започна да съдейства на разследването за руска намеса в изборите в САЩ. Миналата година обаче той смени адвокатите си и защитната си стратегия и оттогава иска анулиране на съдебната процедура, като се обявява за жертва на политическа манипулация.

Миналата седмица бяха публикувани нови вътрешни документи на ФБР по случая. Един от тях е ръкописна бележка, в която, изглежда, се обсъжда тактиката на ФБР преди разпита на Флин. В нея пише: „Каква е целта ни? Истината/признание или да го вкараме в лъжа, за да можем да му предявим обвинения или да постигнем уволняването му?“

Президентът Доналд Тръмп днес приветства новината за оттеглянето на обвиненията срещу Флин и заяви, че делото срещу Флин е част от усилията на ФБР да подкопае управлението му. „Той беше голям воин и сега за мен той е още по-голям воин“, каза Тръмп за Флин./ БТАКоментар на новината чрез Facebook