Руска агенция твърди, че има препарат за лекуване на COVID-19

Обеззаразяване на голямата джамия в Москва.

© Reuters

Обеззаразяване на голямата джамия в Москва.

Федералната медико-биологична агенция (ФМБА) на Русия обяви, че разполага с препарат за лечение на инфекцията от коронавируса COVID-19. Той е на основата на препарата „Мефлохин“ (Mefloquine) и е разработен от научно-производствен център „Фармзащита“ в съобразяване с препоръките на Световната здравна организация, китайския и френския опит, се казва в съобщението на пресслужбата на агенцията.

„Мефлохин“ е за лекуване на малария и според ръководителя на ФМБА Вероника Скворцова „с висока селективност блокира цитопатичния ефект от коронавируса в клетъчна култура и възпрепятства репликирането му“. Тя допълва, че „имуносупресивното действия на „Мефлохин“ възпрепятства активирането на възпалителна реакция, предизвикана от вируса“.

В съобщението обаче не е посочва на каква база са направени тези заключения. Не е известно дали изобщо този препарат е прилаган системно на достатъчно голяма група заболели, за да са основателни изводите. В момента Русия отчита малко над 1000 забалолели и под 10 починали.

Скворцова дава съвет да се добавят макролидни антибиотици и синтетични пеницилини, за да се попречи на вторичен бактериално-вирусен синдром. Така не се позволява и повишаване концентрацията на противовирусни средства в кръвната плазма и белите дробове, допълва тя. По думите ѝ лечението е приложимо за различни степени не тежест на развиване на заболязавето.

Работим за създаване на оновата на „Мефлохин“ на ефективна и сигурна схема за профилактика на коронавируса, която да позволи както да се преодолее пик на заболяването, така и ефективно да се контролира ситуацията в бъдеще, допълва ръководителката на ФМБА. Агенцията е основана през 2004 г. и е част от структурите на министерството на здравеопазването на Русия.

Mefloquine е разработен през 70-те години на миналия век от американската армия, известен е още като Lariam и навлиза по-масово в употреба през 80-те години. Той е в списъка на СЗО с най-важни медикаменти, които се препоръчва на държавите да поддържат в наличност и има генерични варианти.

Но той е посрещан и с критики и предупреждения за отражението, което има върху човешката психика.

През 2013 г. Федералната лекарствена агенция на САЩ (FDA) включи в листовката към препарата изрично предупреждение за странични ефекти, които могат да се появят при взимането му и да продължат с месеци и дори години след спирането му. Става дума за състояния от световъртеж и припадъци до сънуване на кошмари, поява на визуални и звукови халюцинации, тревожност, депресия, необичайно поведение и самоубийствени мисли.Коментар на новината чрез Facebook