Руската църква се обяви против мозайка със Сталин в храма на армията

Руската църква се обяви против мозайка със Сталин в храма на армията

© Reuters

Изображение на Йосиф Сталин в почти построения Главен храм на армията на Русия не бива да има, защото „с името му са свързани много беди в живота на хората, които не може да бъдат зачеркнати от историята“.

Това заяви говорителят на Руската православна църква Владимир Легойда, цитиран от „Интерфакс“. Пред радио „Вяра“ той обясни, че по принцип винаги е имало практика в църковно пространство да се поставят изображения на светски лица, но фигурата на Сталин има съвсем определена символика.

Ръководителят на синодалния Отдел за взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите не даде еднозначна оценка за личността на диктатора, но каза, че личното му мнение е, че не бива да има негово изображение в храма. „Рязката реакция, която предизвика този художествен замисъл, свидетелства, че тази инициатива изисква по-широко обсъждане.“

Отказът от това изображение има по-широк смисъл и защото монументалната църква, която ще е третата по височина в православния свят, е посветена и на победата срещу нацистка Германия.

Мозайката с образа на Сталин представлява парада на победата на Червения площад през 1945 г., но той е изобразен над участниците да стои сам на трибуната, докато в действителност около него е имало и други висши партийци и военни.

По същия начин там щеше да попадне и мозайка с президента Владимир Путин заради анексирането на Крим, което в Русия се смята за голяма безкръвна военна победа. На изображението са още министърът на отбраната, председателите на двете камари на парламента, директорът на контраразузнаването и др.

Руската църква се обяви против мозайка със Сталин в храма на армията

© Reuters

Днес в.“Комерсант“ съобщи, че тя е премахната от храма, който трябваше да се открие на 6 май, но събитието бе отложено безсрочно заради пандемията от коронавируса. По-късно викарият на московския патриарх Кирил уточни, че не е имало демонтаж, защото самата мозайка не е поставяна, а е в работилница.

„Във връзка с желанието на държавния глава художественият съвет (на проекта) реши да не я поставя“, каза за „Интерфакс“ епископ Стефан, който е и настоятел на храма, издигнат в парка „Патриот“ в Подмосковието.

На въпрос дали мозайката ще бъде запазена той отвръща: „Едва ли. За какво е, ако не я използват? Но това е въпрос към изработилите я. Ако им трябва, да си я поставят някъде.“

Епископ Стефан обяснява също, че не вижда нещо неуместно в тази мозайка, защото трябва да се прави разлика между целта и използваните средства.

„В единия случай говорим за това, че изобразяваме исторически събития, т.е. сражения с участието на наши велики пълководци – Суворов, Кутузов, Нахимов, благоверните князе Александър Невски, Дмитрий Донски, преподобните Ослябя и Пересвет. Това са картини, които може да бъдат поставяни в притвора на храмовете и да подготвят човек към духовно възприемане на това, че воините се намират под небесното покровителство на Бога. Това е напълно нормална традиция и не означава, че внасяме в олтара картини с изображение на исторически събития.“

Но има и втори аспект, допълва настоятелят на храма. Той засяга въпроса може ли в храма да има изображения на преследвали християнството. „Ако видите икона на Страшния съд, то и там са нарисувани бесове. Естествено, където са изобразявани сцени от житията със сюжети с мъките на светците, са показвани и тези, които са ги изтезавали.“Коментар на новината чрез Facebook