Русия посочи три условия за нормализиране на отношенията с Европа

Моссковията ДГД !

Кристиян Шкварек: САЩ отправят послание към „дълбоката държава“

В други държави това се е случвало и са били таргетирани първо магистрати, а не политици. В това има стабилна логика, защото САЩ не се опитват да променят политическото статукво в една държава. Те се опитват да направят една ситуация, при която системата, т.н. low state – „дълбока държава“, разбира, че, ако по някакъв начин върви към антиамериканска или към руска геополитическа позиция, ще бъде ударена.

Това каза за БНР Кристиян Шкварек от Евроатлантическия център за сигурност по повод реакцията на държавата, след като Държавния департамент на САЩ оповести името на българин, който има забрана да влизат в САЩ.

„Това е много по-важно, отколкото политиката. Политиката е лесно да бъде променяна, включително на база обществено мнение, на база на нови избори и нова конюктура, но low state – държавната администрация, държавната бюрокрация, тези дълбоки връзки вътре под бюрокрацята, които засягат системата за правосъдие, всъщност са много по-важни. Когато тях таргетираш, можеш да направиш някаква реална промяна в държавата, дългосрочно, доста повече, отколкото, ако таргетираш политици“ обяснява той.

„Америка се интересува от състоянието на собствения си интерес. Ако тя удря по този начин, дори е по-добре, ако тя не казва защо го прави и дали има такива предпоставки – за корупция. Както казваме: „Нека си знаят“. Те го правят с идеята: „Нека този low state и хората, които работят в него в България, си знаят, че те ако играят такава игра с Русия, ще бъдат ударени, без значение дали има такава предпоставки и доказателства за корупция“, смята той.

Разкритията вероятно няма да отидат до фигури от по-високите етажи: „Аз съм скептичен, че ще се отиде по-нагоре, защото ако тръгнат по-нагоре, те тръгват вече да пипат и самата политическа обстановка в страната. Аз много се съмнявам. Най-малкото ще бъде прецедент. Америка, конкретно в Източна Европа, рядко прави това – да тръгва да се намесва в политическата сфера. Тя пипа в този low state и пипа перманентно. По-скоро вярвам, че ще случи както в други държави – Румъния например, че тя ще продължи да пипа редовно, но не по-нагоре от това ниво“.

Той коментира и дали следва да се притесняват хората в сферата на и правораздаването, които имат по някакъв начин отношения с Русия и с Кремъл: „Това е нещо, което в България е станало като традиция през тези 30 години – да имаш подобни отношения в тези сфери – и беше оставено на самотек от страна на Вашингтон. Но това се променя и ще се променя все повече и все по-категорично, тъй като ние започваме да ставаме държава, която е важна за Вашингтон“.
Шкварек даде пример с Полша и решението ѝ да закупи над 30 самолета Ф-35 не с идеята да се предпази от нападение, а да стане важен клиент на американския военнопромишлен комплекс:

„Когато станеш прекалено голям, като Израел, като Саудитска Арабия, като Полша, на теб ти се обръща много повече внимание, на случващото се в твоята държава. България все още не е толкова голяма, но тръгва натам и ние сме поели по тази траектория. Колкото по-дълго време стоим в тази траектория, толкова по-дълго ще ни се обръща внимание, включително на вътрешните дела“.

Шкварек допълни, че въпреки влошените отношения между Полша и ЕС на поляците не са били орязани еврофондове. Според него това са дължи на натиск от Вашингтон върху Брюксел.

„В България нямаме причина да мислим за това, тъй като поначало не сме тръгнали да се конфронтираме с Брюксел“, каза още той.

Because they’re fearful that there’s some-more to existence than they have confronted. That there are doors that they’re fearful to go in, and they don’t wish us to go in there either, since if we go in we competence learn something that they don’t know. And that creates us a small out of their control.

Ken Kesey

  • 2
    9
    Коментарът е обиден или неуместен


Коментар на новината чрез Facebook