Румъния е отстранила Кьовеши неправомерно, реши съдът в Страсбург

Лаура Кьовеши

© Associated Press

Лаура Кьовеши

Лаура Кодруца Кьовеши успешно осъди Румъния в Страсбург, сочи днешно решение на Европейския съд за правата на човека.

Кьовеши, която от октомври е първият главен прокурор на ЕС, бе уволнена като ръководител на антикорупционната прокуратура DNA през 2018 г. след критика към съдебната реформа в страната.

Съдът смята, че тя е имала право на справедлив процес и свобода на изразяване, които са били накърнени от румънските власти. Освен това тази стъпка вероятно е имала „смразяващ ефект върху нея и други прокурори и съдии, участващи в дебата за законодателните реформи на съдебната власт и независимото правосъдие.“

През май 2018 г. конституционният съд на страната нареди на президента Клаус Йоханис да подпише указ, с който тя да бъде отстранена. Йоханис дотогава отказваше да изпълни това искане въпреки натиска на правителството, тогава ръководено от социалдемократите.

Кьовеши бе сред критиците на социалдемократите, които под лидерството на Ливиу Драгня въведоха спорни реформи, изкарали хиляди румънци на улиците. Европейската комисия обяви, че смекчаването на наказанията и намаляването на давността за някои престъпления, свързани с корупция, и още няколко реформи са заплаха за независимостта на съдебната система.

Съдът в Страсбург смята, че на Кьовеши не ѝ е била предоставена възможност да се защити и да потърси правата си в съда. Конституционният съд, произнесъл се по случая, дори не е взел предвид аргумента ѝ, че е била отстранена заради критичната си позиция, а само е разгледал „формалните аспекти на президентския указ за отстраняването ѝ“.

Румънският премиер Лудовик Орбан, съюзник на Йоханис, реагира с думите, че Конституционният съд се е „компрометирал“, като е принудил Йоханис да подпише указа.Коментар на новината чрез Facebook