Рим, Париж и Мадрид (но не и Лондон) обявяват все по-малко жертви и заразени с COVID-19

Париж

© Associated Press

Париж

Дори където спадът не е ежедневен, тенденцията е недвусмислена – три от най-тежко засегнатите от COVID-19 държави регистрират все по-нисък брой починали сред заразените с коронавирус за 24 часа.

В Италия, след два дни с над 200 жертви, броят, обявен от Службата за гражданска защита преди два часа, е едва 153. Все по-далеч остава времето с по 800 или дори 900 жертви за ден, малко след пика на заразяванията, който според досегашните свидетелства е бил в края на март. Общият им брой достига 31 763-ма души, новите заразени са под 1000.

В Испания новите жертви са 102 – най-ниското число от два месеца. За 24 часа овите случаи са едва 539, починалите – 27 563. Испания е и една от страните с най-много оздравели, със 146 хил. души.

И във Франция починали за 24 часа са под 100. Днешните 96 жертви са повече от края на миналата седмица (съответно 80 и 70), но тенденцията към спад отдалечава страната от лошите новини от средата на април, когато бяха отчетени рекордни за Европа стойности – дни с над 1000 починали за ден. Вчера бяха 104, ден по-рано – 351. Броят на жертвите остава значителен – те са общо 27 625 от началото на кризата.

Различно изглежда епидемията във Великобритания, където има 468 нови смъртни случая в болниците за 24 часа. Общият брой достига 34 466 души. Новите заразени са над 3000.

Числата за смъртността трябва да се приемат с известна условност и е трудно да се правят точни сравнения между държавите – в последния месец експертите приеха, че необичайно високата смъртност в даден град, област или страна спрямо предишни години дава по-добра картина на заболяването, тъй като здравните системи далеч не успяват да открият всички случаи.

Тенденцията в документираните случаи обаче е недвусмислена – и в четирите държави, в които са по-голямата част (над 120 хил.) от жертвите в Европа, се наблюдава спад и на нови заразени, и на починали. Великобритания, където блокадата бе наложена седмица след френската и испанската и десет дни след италианската, по-бавно овладява заразата.

Анализ на причините тепърва предстои. И в четирите същевременно бе и остава сериозен проблемът със заразата в домовете за възрастни, който не подмина повечето държави на континента.Коментар на новината чрез Facebook