Рекордно ниска смъртност в Испания ще осуети част от мерките на Санчес

Испанският премиер Педро Санчес и каталунският Ким Тора

© Associated Press

Испанският премиер Педро Санчес и каталунският Ким Тора

Часове след като Италия отбеляза рекордно ниска смъртност при пациенти с COVID-19 за ден (въпреки добавените стари данни), тенденцията се потвърди в Испания. И тук броят починали спадна под 200 на ден според последната информация на здравното министерство.

Премиерът Педро Санчес, който иска удължаване на извънредното положение въпреки започналото разхлабване на мерките, съобщи още преди това на автономните области, че едва 164 души са починали за денонощие. В тези условия обаче той се сблъсква със съпротивата на три автономни области – Галисия, Страната на баските и Каталуня.

Според „Ел паис“ лидерите на трите области, които се отличават със собствени, различни от испанския езици, няма да позволят извънредното положение да се удължи до 9 май. В такъв случай то би съвпаднало с началните фази на отваряне на испанската икономика и общество, а иначе би се удължило с 2 седмици.

В Страната на баските и Каталуня управляват съответно националисти и привърженици на самоопределението. В Галисия коалицията се оглавява от консервативната Народна партия, която е опозиционна в Мадрид, и включва националисти – според управляващите в Сантяго де Компостела удължаването би било прекалено. Санчес иска да си запази възможност за връщане на ограничения, ако е необходимо, и ще опита да защити отново искането си в парламента тази сряда.

Все пак добрата новина е днешната стойност – най-ниската от 18 март и е почти 6 пъти под данните от най-тежкия ден – тогава жертвите за ден бяха 950 души. Статистиката окуражава Испания в момент, когато мерките се разхлабват; вчера много жители излязоха свободно за пръв път от 48 дни, без да имат крайно уважителна причина.

Общо 217 466 са заразените, 25 264 – починалите пациенти, заразени с коронавируса. Оздравелите са вече над половината от всички потвърдени случаи – 118 902, след като преди малко повече от седмица броят на оздравелите за ден изпревари този на новите заразени. Потвърдените случаи за ден са под 1000.Коментар на новината чрез Facebook