Разследване свърза руска спецслужба с убийството на грузинец в Берлин

Разследване свърза руска спецслужба с убийството на грузинец в Берлин

© Associated Press

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е планирала и организирала убийството в Германия на един грузинец миналото лято, обяви днес разследващият уебсайт „Белингкат“, цитиран от „Ройтерс“.

Като се позовава на телефонни метаданни и продължително проучване в сътрудничество с „Шпигел“ и „Инсайдър“, сайтът твърди, че убиецът е обучен и снабден с фалшиви лични документи от ФСБ.

Жертвата – Зелимхан Хангошвили, бивш чеченски бунтовник, воювал срещу руските сили, е застрелян в парк в Берлин на 23 август м. г.. Заподозреният убиец, пътуващ с руски паспорт на името Вадим Соколов, е в арест в Германия.

През декември Берлин изгони двама руски дипломати заради отказа на Москва да сътрудничи на разследването. В отговор Русия изгони двама германски дипломати. Русия категорично отхвърля обвиненията, че е замесена в убийството. През декември Владимир Путин каза, че самият Хангошвили е убиец, участвал в кървави актове на руска земя. Според руския президент убитият в Берлин е „жестока и кръвожадна личност“.

Предполага се, че задържаният в действителност е 54-годишният Вадим Красиков, за когото Москва е издала международна заповед за задържане за убийството на руски бизнесмен през 2013 г. Видеозапис показва как той се приближава до жертвата с колело и стреля в гърба и главата му. /БТАКоментар на новината чрез Facebook