Първата пилотирана мисия на SpaceX ще е 4 пъти по-продължителна

Двамата астронавти на НАСА (NASA), които на 27 май трябва да извършат първия полет с ракета на частна компания, ще останат в Международната космическа станция малко над 1 месец вместо планираната една седмица. Причината е, че трябва да помогнат на екипажа с операции, които сега са невъзможни, поради недостиг на хора в орбита.

Стартът от Космическия център „Кенеди“ във Флорида трябва да отведе на 28 май ветераните Боб Бенкен и Дъг Хърли на борда на МКС. Ракетата Falcon 9 и капсулата Crew Dragon са на компанията SpaceX. Това ще е и първият полет на американци с американски комплекс, изстрелян от американска територия след прекратяването на програмата за космическите совалки преди близо десетиетие.

Ако всичко мине според очакванията, SpaceX може да получи разрешение от NASA да използва своя кораб за редовни мисии като „космическо такси“.

Астронавтите са готови за по-продължителен престой, а Хърли каза, че мисията им може да продължи между 1 и 4 месеца. Те ще помагат на сънародника си Крис Касиди да смени външни батерии на МКС, защото без помощ от борда на станцията, той не може сам да извърши тази операция.

Кърк Шъримън, програмният директор за МКС в NASA, каза в петък, че агенцията определя продължителността на престоя на Бленкен и Хърли според това колко бързо в SpaceX могат да приключат подготовката за следващ пилотиран полет.Коментар на новината чрез Facebook