Провали се първият полет на ракетата за спътници на Ричард Брансън

Провали се първият полет на ракетата за спътници на Ричард Брансън

© Virgin Orbit

Компанията Virgin Orbit на милиардера Ричард Брансън не успя в първие си опит да изстреля от самолет ракета, с която твърди, че ще е по-лесно и евтино извеждането на орбитални спътници.

Тестът над Тихия океан бе прекратен секунди след освобождаването на ракетата, окачена под крилото на Боинг-747.

Би трябвало двигателят да се запали почти веднага, но от управлението на опита решиха да прекратят теста. Изглежда и във Virgin Orbit са знаели, че не са достатъчно готови, защото бяха предупредили, че вероятността да успеят е 50%. Това не е изненадвашо и предвид историята на подобни тестове, които в началото често се сблъскат с технически проблеми.

Брансън разчита да е сред пионерите, разработили метод за пускан на ракета с малък (с размерите на перална машина) спътник на борда от самолет високо в атмосферата. Това би намалило значително разходите за такава операция – компанията твърди, че цената ще е в рамките на 12 млн. долара.

Няма да има нужда от космодрум и честотата ще е тази на готовността специално пригоденият „Джъмбо джет“ да излети с товара. Самолетът ще може да работи от всяко летище по света, годно за приеме Боинг-747.Коментар на новината чрез Facebook