Притеснявам се, че България е еднопартийна държава, казва Джеймс Пардю

Притеснявам се, че България е еднопартийна държава, казва Джеймс Пардю

© Красимир Юскеселиев

Притеснявам се, че България е еднопартийна държава. Министър -председателят и ГЕРБ властват на политическата сцена. Има и други партии, но не са точно ефективни опозиционни партии. Нямат голям потенциал. Каза днес пред Би Ти Ви посланика на САЩ в България в периода 2002-2005 година Джеймс Пардю.

Той изрази притеснение и от липсата на независим журналистика. „Тя не е свободна, неудобна и независима, твърде близо е до правителството“, допълни Пардю.

Липсата на енергийна независимост на България също е притеснително за бившия посланик на САЩ в София. „Поквареният и авторитарен режим на Путин има огромно влияние през енергетиката, като може да го използва за несъвсем демократични цели“, е неговото мнение.

По повод обявената забрана за български съдия и семейството му да влизат в САЩ, Пардю посочи, че е необичайно да се назове името на корумпиран държавен служител. Той допълни, че такова решение се взима на база солидни доказателства.

Пардю каза, че да се отказва виза на хора, за които има данни за участие в корупционни практики не е нещо необичайно и по негово време е имало стотици такива откази.

Бившият американски посланик посочи, че сега организираната престъпност и корупцията не са толкова голям проблем, както по негово време, но битката е нескончаема.

По повод обвиненията срещи Васил Божков, Джеймс Пардю коментира, че се чуди защо е отнело толкова време да му бъде обърнато внимание. „Все пак, напредъкът си е напредък, да видим как ще свърши всичко, стъпка по стъпка“, допълни той.Коментар на новината чрез Facebook