Приложенията за COVID-19 да са съвместими в цяла Европа, иска Еврокомисията

Приложенията за COVID-19 да са съвместими в цяла Европа, иска Еврокомисията

© Reuters

Приложенията за проследяването на COVID-19 трябва да работят на доброволен принцип, да са оперативно съвместими с тези в други държави и да действат само временно.

Това са основните препоръки на Еврокомисията към страните членки при създаване на такива инструменти.

Оперативната съвместимост е ключова, за да може данните от националните приложения да са от полза за облекчаване на мерките за дистанция в целия ЕС. (За България това приложение e ViruSafe, което можете да изтеглите от тук и тук.)

Този тип приложения би следвало да предупреждават потребителите, ако са били близо до човек, за когото се знае, че е заразен с коронавируса и има инсталирано подобно приложение на своя смартфон. Идеята е те да допълват традиционното проследяване на контактите, което здравните власти трябва да извършват за всеки вирусоносител.

А ако приложенията в различните държави функционират по едни и същи критерии, те ще са от полза за работещите в чужбина, туристическия сектор, пътуващите по работа и съседните държави. Те например би трябвало да имат еднакъв подход към регистрирането на близост между устройствата и да позволяват на пътуващите в друга държава да получат информация на разбираем за тях език.

Еврокомисията уточнява изрично, че при потвърждение, че потребител е болен, приложението трябва да уведоми тези, били в близост до него, но без да споделя идентичността, локацията или времето на контакт.

В пленарното си заседание днес Европарламентът настоя използването на такива приложения да бъде строго ограничено до проследяване на контакти и данните трябва да бъдат изтрити веднага щом ситуацията позволява. Евродепутатите също подчертаха необходимостта от координиран подход при разработването и използването на приложенията, за да се гарантира тяхната трансгранична оперативна съвместимост.

В резолюция от 17 април те настояха данните в тях да бъдат анонимизирани и генерираната информация да не се съхранява в централизирани бази от данни.

Мнението на Европейския надзорен орган за защита на данните (EDPS) е, че всъщност е необходимо да има общоевропейско мобилно приложение за проследяване на разпространението на коронавируса вместо всяка държава да развива свой инструмент. „В идеалния случай координация (на работата по такова приложение – бел. ред.) ще има и със Световната здравна организация, за да гарантира защитата на данните по дизайн в глобален аспект и от самото начало“, заяви председателят на EDPS Войчех Веворовски.Коментар на новината чрез Facebook