Прессекретарят на Путин е заразен с коронавирус и е в болница

Дмитрий Песков

© Associated Press

Дмитрий Песков

Прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков е заразен с COVID-19, съобщи РИА „Новости“, като се позова на самия Песков.

„Да, разболях се. Лекувам се“, потвърждава той и за „Интерфакс“. Представител на Кремъл уточни, че той е хоспитализиран.

Миналия месец се зарази и руският премиер Михаил Мишустин заедно с още един министър. На президента Путин и на други служители в Кремъл и правителството редовно се правят тестове.

Песков е заместник-ръководител на президентската администрация от май 2012 г., оттогава е и прессекретар на руския държавен глава – пое поста при завръщането на Путин в Кремъл. Преди това заемаше същата длъжност в правителството му, докато бе премиер (2008 – 2012 г.).

Говорителят на Путин се счита за един от близките му служители, всеки ден коментира и мнението на Кремъл и президента пред журналисти.

Според журналисти, отразяващи работата на Кремъл, Песков се е появявал за последно пред публика на 30 април по време на съвещание с Путин. Това е денят, в който бе потвърдено, че е заразен Мишустин. Кога за последно се е срещал със самия Путин обаче не е известно. Путин в момента провежда повечето си срещи дистанционно.

Известно време журналисти коментираха, че Песков ползва произведен в Япония „блокатор за вируси“ и попитан защо, отговаря, че не знае дали помага, но момента си струва човек да пробва всякакви предпазни мерки.Коментар на новината чрез Facebook