Премахват от Конгреса портрети на четирима председатели, служили на Конфедерацията

Премахват от Конгреса портрети на четирима председатели, служили на Конфедерацията

© Reuters

Портретите на четирима председатели на долната камара на американския парламент, служили на бунтовните южни щати в Гражданската война, ще бъдат премахнати от сградата на Капитолия, съобщи председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Това ще стане в петък в деня, известен като Juneteenth, на който се отбелязва краят на робството на територията на САЩ.

„В залите на Конгреса няма място за почитане на хора, които олицетворяват насилствения фанатизъм и гратескния расизъм на Конфедерацията“, написа тя в специално писмо.

Незабавно ще бъдат свалени портретите на Робърт Хънтър от щата Вирджиния, ръководил камарата в периода 1839-1841 година, Хауел Кобс от Джорджия (1849-1851), Джеймс Ор от Южна Каролина (1857-1859) и Чарлз Крисп от Джорджия (1891-1895).

„Не можем да почитаме хора като Джеймс Ор, който се е заклел в Камарата на представителите „да защитава и продължава“ робството, за да „се радваме на нашата собственост в мир, спокойствие и сигурност“, или Робърт Хънтър, който е служил на почти всички нива в Конфедерацията, включително в нейния Конгрес, като Държавен секретар, сенатор и в армията.“

На пресконференция в четвъртък Пелоси каза, че не е знаела, че портретите са окачени в Капитолия, докато уредникът на всички статуи и картини в комплекса не ѝ съобщил за тях.

Тя направи подобен опит след сблъсъците в Шарлътсвил през 2017 г., когато председател на камарата бе републиканецън Пол Райън.Коментар на новината чрез Facebook